Pola veka igre u Pozorištu lutaka „Pinokio“ 1Foto: Pozorište Pinokio

Najveće lutkarsko pozorište u Srbiji ove godine obeležava 50 godina postojanja. Svečana proslava povodom jubileja, održaće se u petak 1. aprila 2022. godine.

Proslava, čiji je slogan „Pola veka igre“, počeće na platou ispred pozorišta u 19:45 časova, koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti održana svečana dodela nagrada i priznanja a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave „Bajka o začaranoj lepotici“, reditelja iz Bugarske, Slavčo Malenova.

U okviru proslave jubileja, biće priređena i promocija monografije, koja će obeležiti i prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine, do danas, a kao deo programa manifestacije „Dani Beograda“, 18.aprila u 18 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovka 11, Beograd) premijerno će biti prikazan dokumentarni film o 50 godina postojanja Pozorišta lutaka „Pinokio“ – „Pola veka igre“, autora Vojislava Savića, dok je za scenario zadužena Jelena Paligorić Sinkević.

Pozorište lutaka „Pinokio” osnovao je Živomir Joković kao putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, dobija 1973. godine, kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“.

Tokom leta 2014. godine Pozorište se seli na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa „Jugoslavija“, koja je Pozorištu dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina korišćenja.

Pozorište lutaka „Pinokio“ danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.

Premijera predstave „Bajka o začaranoj lepotici“

„Bajka o začaranoj lepotici“ je scenska adaptacija narodne priče, čiji je naslov u originalu „Lamяta Černodreha“, u kojoj se govori o začaranoj devojci iz Ružine šume.

Adaptacija „Bajka o začaranoj lepotici“ ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, koji su pogodni za scensku izvedbu.

Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne malim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i s problemima koji ih očekuju u budućnosti. Sve to, je veoma važno baš danas, kada se život razvija jako dinamično.

U predstavi igraju Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana ​Pozorište lutaka „PINOKIO“ ​Pozorište lutaka „PINOKIO“ Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Đorđe Kadijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari