Politička korektnost otežava glumačku improvizaciju 1Foto: Vladimir Matković

Film „Spajanje“ australijskog reditelja Marka Grentela, sa komičarem Demijanom Kalinanom u glavnoj ulozi, koji je i producent filma, sinoć je premijerno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film govori o bivšem fudbaleru koji se vraća u rodni grad, ali shvata da njegovi politički stavovi nisu popularni. Pošto su ga zamolili da preuzme posao trenera u lokalnom neuspešnom fudbalskom timu, njegova ideja da angažuje izbeglice kako bi imao dovoljno igrača pokrenuće promenu cele zajednice. Ostvarenje „Spajanje“ je u Australiji zabeležilo visoku gledanost. Demijan Kalinan u razgovoru za Danas govori o ovom filmu, humoru, političkoj korektnosti i australijskoj politici prema izbeglicama.

*Kako ste uspeli da kroz humor pristupite temi izbeglica, da nasmejete publiku, a da ne pređete granicu dobrog ukusa, budući da je to pitanje u Australiji veoma osetljivo?

– Komediju doživljavam tako što se o ozbiljnim stvarima izražavam kroz humor. Humor vam dozvoljava da okupite različite ljude, koji se inače ne bi zajedno pojavili na nekom političkom skupu ili koji misle drugačije o ozbiljnim društvenim pitanjima. Komedija ih spaja, jer su došli da se nasmeju. Što se tiče postizanja ravnoteže između humora i vređanja, mislim da je reč o iskustvu. Film je zapravo nastao iz ‘one man šou’ predstave u kojoj sam sam sam glumio svih devet likova. Prinuđeni ste da uspostavite ravnotežu, jer publika sedi ispred vas i gleda ono što radite. Vidim kako reaguje, onda znam jesam li prešao granicu dozvoljenog ili nisam. U publici sede ljudi različitih političkih ubeđenja. Iz iskustva sam shvatio da publika ume da prepozna dobar humor, a kad to najmanje očekuje, počinjem da kroz humor govorim o ozbiljnim temama. Sa filmom to nije slučaj.

*Film „Spajanje“ je u Australiji propraćen dobrim kritikama. Poslednjih godina sve se više insistira na političkoj korektnosti, koliko ona šteti humoru?

– Rekao bih i da i ne. Moje mišljenje je da je politička korektnost oblik opšte prihvaćene pristojnosti. Ako ste sigurni u ono što verujete i želite da kažete, onda ne postoji problem. Radoznao sam i otvorenog sam duha. Recimo da ako biste to uradili u nekoj drami, neki od likova u njoj moraju biti politički korektini, treba da govore stvari s kojima se ja ne slažem i koje mi je teško da svarim. Ali, s druge strane moraju da postoje i likovi koji nisu politički korektni, jer da nije tako ne bi bilo napetosti. Politička korektnost me je, kao komičara, naterala da više razmišljam . Uvek sam mislio o onome što govorim, a sada to radim još više. Ponekad je u takvim okolnostima teže izvesti improvizaciju, jer preispitujem da li je trebalo da kažem ovo ili ono. Ali, srećom na pozornici možete da preformulišete ono što ste rekli.

*Film je prikazan u različitim delovima sveta. Da li se publika svuda smejala istim scenama?

– Jeste. Iznenadilo me je koliko je film dobro primljen. U filmu ima gegova, ali i mnogo humora koji je govori o izbeglicama kao autsajderima koji ne razumeju svet u kome su se našli, a ako je to ispričano kroz dobru komediju, tu svako može da se prepozna.

*Australiju u svetu kritikuju zbog tretiranja izbeglica. Ne dozvoljava im da se iskrcaju na njene obale. Smešta ih u prihvatne centre na Manusu i Nauruu dok čekaju da im se odobri pravo na boravak ili azil. O tome se mnogo raspravlja. Ima li tu mesta za humor?

– Ono što se dešava na Manusu i Nauruu je i razlog zbog koga ovaj film i postoji. Bezosećajno i međunarodno nelegalno ponašanje prema izbeglicama su glavni razlog zbog koga sam i napravio ovaj film. U Australiji smo izgubili iz vida to da smo mi nekada bili zemlja koja je prihvatala izbeglice. Već dvadesetak godina pitanje useljavanja je glavno političko izborno pitanje.

*Kao stend ap komičar radili ste u pozorištu, na filmu i televiziji…

– Radio sam u svim medijima. Svi su različiti. Najviše volim film i glumu uživo.

*Budući da ste jedan od najpopularnijih komičara u svojoj zemlji, možete li da kažete da li Australijanci vole da se smeju na svoj račun?

– Da, vole. U australijskom društvu je mnogo mana, ali dobro je što volimo da se smejemo na svoj račun i što sami sebe ne shvatamo mnogo ozbiljno. Kao komičar često nastupam po manjim gradovima i rizikujem. Pokušavam da nasmejem ljude onim što sam u njihovoj sredini video ili doživeo. Australijanci vole da i kritički da govore o sebi, ako to ima smisla.

U svetu

Film „Spajanje“ je prikazan na filmskom festivalu u Glazgovu, imao je turneju u Irskoj, a nedavno je otvorio Festival društveno angažovanog filma u NJujorku. U filmu glumi i Nik Kodi, australijski stend-up komičar, kojeg je beogradska publika imala priliku da vidi dva puta u prethodnih godinu dana.

Nezavisni film

„Spajanje“ je upravo nominovano za australijsku nagradu Ozfliks koja se dodeljuje za nezavisne filmove u deset kategorija: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolja glumica, najbolja epizodna uloga između ostalih. Pobednici će biti proglašeni 28. marta u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari