Pomoć školovanju talenata iz Srbije 1Foto: Stanislav Milojković

Fondacija Sergej Polunjin i agencija Fabrika sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu organizuju humanitarno veče radi prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletskih umetnika iz Srbije, stipendista Fondacije Sergej Polunjin.

„Fondacija Sergej Polunjin bavi se produkcijom spektakularnih baletskih predstava, čije se premijere održavaju na najprestižnijim baletskim scenama širom sveta, ali i poboljšanjem kreativnog okruženja baletana i svih drugih izvođačkih umetnika. Njen cilj nije samo ulaganje u produkciju baletskih predstava, već pre svega u talentovanu decu, koja zahvaljujući podršci Fondacije u školovanju postaju zvezde u usponu. Fondacija ne omogućava samo školovanje mladih baletskih umetnika na čuvenim svetskim baletskim akademijama, već ih angažuje u baletskim predstavama u njihovoj produkciji i omogućava njihovu svetsku promociju, igrajući uz najvećeg baletana današnjice. Ove godine zbog epidemije sve predstave Sergeja Polunjina otkazane su, a cilj ove večeri je da se obezbede sredstva za nastavak školovanja mladih umetnika, koja moraju biti uplaćena do kraja godine“, navodi se u saopštenju agencije Fabrika.

Kako je najavljeno, program obuhvata projekciju video materijala o aktivnostima Fondacije, predstavljenje njenih stipendista na školovanju u inostranstvu i njihovo učešće u predstavama u produkciji Fondacije, kolaž svetskih turneja tih predstava, nastupe umetnika, uključjući i Polunjinovu plesnu numeru na muziku Hoziera „Vodi me u crkvu“ (Take me to church), čiji je spot pre nekoliko godina zapalio društvene mreže.

Sergej Vladmirovič Polunjin (1989) je planetarno slavna ukrajinska baletska zvezda svetskog glasa sa državljanstvom Srbije. Nastupa širom sveta, oprobao se na filmu, o njegovom umetničkom radu snimani su dokumentarci, zbog nekovencionalnog ponašana važi za buntovnika svetske baletske scene i „Džemsa Dina“ savremenog baleta. Fondacija sa njegovim imenom osnovana je u Srbiji 2018. i osim podrške mladih baletskih i koreografskih talenata, ima za cilj i približavanje klasičnog baleta i savremene igre najširem auditorijumu.

Finansira se iz prihoda koje je Polunjin izdvajo od gostovanja širom sveta, zahvaljući čemu se iz Srbije trenutno školuju: Đorđe Kalinić i od ove godine još dve balerine na bečkoj Baletskoj akademiji, Nikita Gacinović na Akademiji umetnosti i plesa u Majnhajmu, Kulum Moris u baletskoj školi Džon Nemejer u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari