Zašto je Diznijev "Čudesni svet" na udaru kritika: "Kome se ne sviđa, ne mora da vodi decu u bioskop" 1Foto: Promo

Crtani film Čudesni svet, čiji je glavni lik gej, povučen je sa repertoara Kulturnog centra u Novom Pazaru na zahtev roditelja koji su vodili decu na projekciju, a druge projekcije nije ni bilo. Potom je pokret Dveri podržao ovu odluku i pozvao da svi bioskopi u Srbiji učine isto, odnosno da se film zabrani.

Evo šta su na to rekli naši sagovornici:

Predrag Azdejković, gej aktivista, filmski i pozorišni producent

Interesantno je da su oni koji su najglasniji u kritikovanju kensel kulture i kako oni kažu „uvođenja verbalnog delikta“, jedva dočekali da traže zabranu crtanog filma, jer se pojavljuje gej lik. Da se mi ne lažemo, samo fašističke organizacije mogu da traže spaljivanje knjiga i zabrane filmova! Film je u bioskopima, mora da se plati karta da bi se gledao. Ko neće da njegova deca gledaju film, neka ih ne vodi u bioskop!

Ali je interesantno da je Čudesni svet ipak prošle nedelje bio najgledaniji film u srpskim bioskopima! Tako da ova histerična kampanja koju vode Dveri i nije bila uspešna! S druge strane se postavlja pitanje, šta će da rade sa nama, LGBT osobama koje živimo u Srbiji i slobodno hodamo ulicama? Hoće li nas trpati opet u logore kako nas njihova deca ne bi videla?

Naravno, iza svega ovoga stoji potreba Dveri da dobiju koji glas više na najbolji način koji umeju, a to je da šire strah, paniku i mržnju prema LGBT populaciji! Shvatite jednom zasvagda, ako vaše dete bude videlo LGBT ljude, neće postati LGBT, ali će zbog vas svakako postati netolerantno biće puno mržnje, koju ste mu vi vašim nakaradnim vaspitanjem usadili i treba da vas zbog toga bude sramota!

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

Ja sam izričito protiv koncepta cancel kulture i zabrane takve vrste. Ako se bunim što neko izbacuje Dostojevskog ili najvećeg živog ruskog pisca, Zahara Prilepina onda ne mogu ja da tražim da bude zabranjeno nešto drugo što se meni ne dopada. Naravno, postoji javna kritika i analiza svakog dela pa i crtanog filma te mogu reći da na bazi onoga što sam pročitao ja svoju decu neću voditi da pogledaju što preporučujem i drugim roditeljima.

Sead Biberović, direktor NVO Novi Pazar

S jedne strane, roditelji imaju pravo da traže povlačenje filma, ali opet imaju pravo i da svoju decu ne vode u bioskop ako smatraju da film nije prikladan za njih. Licemerno je da se bune za to, a ne bune što su deca svakodnevno izložena nasilju na tv-u.

Kulturni centar Novi Pazar niti treba da ima lični stav, niti treba da zastupa religijske stavove, zato što je to institucija u svetovnoj državi, u kojoj su religijske institucije odvojene od države. To je centar u gradu u kome nemamo samo muslimane i muslimanke, nego i pripadnike drugih religijskih zajednica, a takođe i strejt i gej osobe, i ateste i vernike. Kulturni centar Novi Pazar mora da bude institucija za sve grupe, zajednice i individue, a ne da ide po nahođenju jedne grupe.

Mislim da je Kulturni centar ovde pokazao ne samo diskriminaciju nego i homofobičnost, ali pretpostavljam i nadam se da to nije bilo namerno, već da su reagovali bez razmišljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari