Poslednji film Radka Poliča „Pamtim samo sretne dane“ na 52. FEST-u: Oproštajna uloga velikana eks-yu glumišta 1Foto: fest. rs

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, publika će moći da vidi i poslednji film priznatog velikana eks-yu glumačke scene, Radka Poliča, „Pamtim samo sretne dane“.

Režiju ovog filma, koji se prikazuje u programskoj selekciji Gala, potpisuje Nevio Marasović, scenario Norvežanin Gjermund Gisvold.
Pored Radka Poliča, brojnu glumačku ekipu čine: Tena Nemet Brankov, Lana Meniga, Leona Paraminski, Tonka Kovačić, Zlatko BurićKićo, Stjepan Perić, Dado Ćosić, Vinko Kraljević i mnogi drugi.

Film počinje kada stariji gospodin koji dolazi u restoran počinje da posmatra goste.

U početku to deluje poput slučajnog bacanja pogleda dok čeka svoju večeru, ali postaje jasno da je taj život drugih njegov život koji posmatra u restoranu koji predstavlja čekaonicu za drugi svet .

Prema oceni kritike, ali i publike koja je filmu dala najviše ocene, jedan od najharizmatičnijih glumaca sa ovih prostora svoju posledjnu ulogu odigrao je savršeno: “I otšao u velikom stilu. U ovoj ulozi jedva da progovori. Nešto priča na početku i na kraju, ali uglavnom ćuti i karakterističnim prodornim pogledom analizira šta se događa. Njegovo lice ponekad otkriva više od svih dijaloga”, što je samo preporuka da se ne propusti film „Pamtim samo sretne dane“.

Film je sniman tokom 2019. i 2020. godine, i prekidan zbog kovida, a reditelj Marasović , kako je rekao, unapred je znao da je najbolji glumac za ovaj film po napisanom scenariju upravo Radko Polič.

Kako se prepričava, ekipa filma posetila je Poliča u Ljubljani, a na razgovoru se nećkao. Ali kada je nakon nekoliko dana pročitao scenario odmah se, iako ga je već ozbiljno savladala bolest, predomislio i s oduševljenjem prihvatio ulogu.

Snimalo se samo nedeljama u zagrebačkom restoranu „Pri zvoncu“, pa je već oslabljeni Polič taj tempo snimanja mogao da prati.
Film je naslovljen po pesmi Arsena Dedića koju izvodi Gabi Novak, ali je zanimljivo da film otvara i završava Arsenova pesma „Ono sve što znaš o meni“.

Na premijeri u sklopu Pulskog filmskog festivala, reditelj Marasović je ispričao da je Polič, koji nije doživeo premijeru svog poslednjeg filma, pre smrti ipak video svoj poslednji film.

“Dok je gledao film, u očima mu se videlo da mu se sviđa. Bio mu je simbolički blizak. Znao je da će mu biti zadnji”, rekao je Marasović.
Kritika u Hrvatskoj je ocenila “da se Polič maksimalno poistovetio s likom i glumi sa suzom u oku, kao da se u svakoj sceni oprašta od života, svestan da je ovaj film njegova ‘čekaonica za drugi svet’ ”.

Polič je bio glumac koji je stvorio preko sto pedeset filmskih, više od stotinu pozorišnih i desetine radijskih uloga. Ostavio je neizbrisiv trag u pozorištu u Sloveniji, ali spisak je uloga, po kojima će ostati u sećanju publike širom eks-Yu prostora zaista dugačak i neprocenjiv.

Ostaće upamćen kao jedan od najcenjenijih filmskih glumaca bivše Jugoslavije. Poslednju ulogu pre „Ravne gore“ ostvario je u u filmu „Falsifikator“ Gorana Markovića, gde je igrao Tita. Pre toga se dugo godina nije pojavljivao u srpskoj kinematografiji, od poslednjeg filma Živojina Pavlovića „Država mrtvih“ 2002. godine.

Sve su ovo razlozi da se neizostavno pogleda poslednji film Radka Poliča koji je na programu 01.03, (DKC,
19.30), 02.03. (Cineplexx Galerija, Sala 5, 22.00) i 03.03. (Cineplexx Ušće, Sala 1, 14.30), piše  fest.rs

Izvor: fest.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari