Posvećeno Branku Vučićeviću 1

Stručno vođenje kroz izložbu Kritičari su izabrali: B. V., posvećena Branku Vučićeviću (1934-2016) zakazano je za danas, u subotu, od 12 sati u Likovnoj galeriji kulturnog centra Beograda.

Kroz izložbu će voditi Radonja Leposavić, njen autor, laureat nagrade „Lazar Trifunović“ 2014. i dugogodišnji urednik Radio Beograda 2, zajedno sa svojom koleginicom i prijateljicom Snežanom Ristić, arhitektkinjom i urednicom pomenute radio stanice.

Izložba, kako i njen naslov kaže, govori o jednom od protagonista tzv. crnog talasa jugoslovenskog filma, avangardnog i višemedijskog stvaraoca – scenariste kultnih filmova kao što su „Slike iz života udarnika“ (1972), „Splav meduze“ (1980), „Umetni raj“ (1990), prevodioca i autora knjiga kao što su „Avangardni film 1985-1939“, (1984; 1990), „Imitacija života“ (1992), „Paper Movies“ (1998), „Srpske lepe umetnosti“ (2007), „Neobični doživljaji gospodina Benjamina u zemlji boljševika“ (2009). Na postavci su, u formi strip-tabli, brojnih video zapisa i filmskih sekvenci, ambijenta sobe kao radnog i životnog prostora Branka Vučićevića, njegovih omiljenih rečenica i citata do kojih je držao – prikazani neki aspekti rada ovog važnog autora na filmskim scenarijima i filmovima, filmskoj kritici, aktivnostima u međunarodnom fluksus-pokretu, grafičkom dizajnu, prevođenju kapitalnih knjiga iz kulture, umetnosti i društvenog života, knjigama koje je pisao…

Pored sekvenci iz života i rada Branka Vučićevića, biće reči i o razgovorima koji su sa njim u više prilika vodili za Radio Beograd 2 Radonja Leposavić i Snežana Ristić. Izložba Kritičari su izabrali organizuje se u u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1967. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.