Atelje 212 obeležiće danas 55 godina postojanja. Ovaj datum uzet je za dan pozorišta jer je tačno pre 55 godina, 12. novembra 1956. godine, u maloj sali „Borbe“ izvedena prva predstava novoosnovanog pozorišta Atelje 212. Na sceni su bili Ljubiša Jovanović, Viktor Starčić, Marija Crnobori i Mata Milošević – igrali su Geteovog „Fausta“ u režiji Mire Trailović u nevelikoj dvorani stare zgrade „Borbe“ u kojoj su na 212 stolica u gledalištu sedeli predstavnici tadašnje kulturne javnosti.


Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Osnovano je kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme i koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih. Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.

Tokom 55 godina, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.

Jedan od onih koji je obeležio rad Ateljea je i glumac Petar Kralj koji je prekjuče preminuo. Zato će Atelje 212 svoj dan i 55 godina postojanja ovoga puta posvetiti uspomeni na Petra Kralja, jednog od naših najvećih glumaca. U foajeu pozorišta biće upriličena i izložba fotografija iz predstava u kojima je igrao. Samo monodramu po tekstu Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović“, koja je još uvek na repertoaru, Petar Kralj odigrao je u ovom teatru preko 400 puta.

Svoj dan Atelje će obeležiti i svečanom dodelom godišnjih nagrada u subotu u gornjem foajeu posle predstave „Ratna kuhinja“, u 22 sata. Godišnja nagrada za najboljeg glumca u prethodnoj sezoni pripala je doajenu srpskog glumišta Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, a za najbolju glumicu ovo priznanje dobila je njegova mlada koleginica Hana Selimović, oboje za uloge koje su ostvarili u predstavi koja je obeležila prethodnu sezonu ovog teatra, „Ocu na službenom putu“ prema tekstu Abdulaha Sidrana u režiji Olivera Frljića. Za izuzetan umetnički doprinos nagrađen je gost iz Skoplja, Nikola Ristanovski, koji u hit predstavi Ateljea igra naslovnu ulogu – Leonea Glembaja u čuvenim Krležinim „Gospodi Glembajevima“ u režiji Jagoša Markovića. Godišnja nagrada za 30 godina rada u Ateljeu pripala je Svetozaru Cvetkoviću, a za deset godina rada ovo priznanje dobile su Jelena Đokić i Radmila Tomović. Za izuzetnu saradnju Atelje 212 godišnjim priznanjem nagradio je Velibora Sovrovića, direktora Laste.

I za svoju vernu publiku, povodom 55 godina postojanja, Atelje je spremio nagradu – rođendanski popust, pa svi koji imaju 55 godina dobijaju 55 odsto popusta na karte tokom čitave sezone 2011/12.

Komemoracija glumcu Petru Kralju održaće se 14. novembra u 11.30 na Velikoj sceni Ateljea 212. Sahrana je u 14.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Đuza Stojiljković

– Smrt Petra Kralja, nažalost, bacila je sve u zasenak. Svi smo zatečeni, to je baš udar – očigledno potresen smrću svog kolege rekao je u izjavi za Danas Vlastimir Đuza Stojiljković. Iako upitan da progovori o priznanju koje mu je Atelje dodelio na svoj dan, on je mogao jedino da govori o Kralju. – Igrali smo poslednji put u junu ove godine, on je već tada bio dosta iznemogao, ali je izdržao predstavu. Sve je jako brzo napredovalo, ali on se trudio, nije se žalio, na pitanje kako je odgovarao je da je dobro. A bio je glumac u punoj snazi, 12 godina mlađi od mene, mogao je da igra još dosta.

Hana Selimović

– Ja sam rođena i dalje živim u Makedonskoj ulici, nekoliko stotina metara od pozorišta u kome se danas osećam kao kod kuće. Zahvalna sam svim ljudima koji tu kuću čine, na toplini i gostoprimstvu u kojima je privilegija i užitak raditi. Svaki rezultat je samo najlepša posledica snage koju to pozorište nosi. Ponosna sam i polaskana. To je, nadam se, tek jedan lep početak.

Radmila Tomović

– Stvarno sam iznenađena i zbunjena, ne znam šta bih vam rekla… Više sam pod utiskom toga što je otišao Pera Kralj. U ovoj profesiji sam 17 godina i dok sam studirala nije mi uopšte bilo na umu da ću postati član Pozorišta Ateljea 212, ali eto to se desilo i ovaj teatar je već 10 godina moj dom. Naravno, da mi nagrada znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari