Posveta "Skupljačima perja” 1

Filmski festival Sofest, u svom 46. izdanju, vraća se ustaljenom konceptu najobuhvatnije smotre domaće kinematografije, saopšteno je na konferenciji.

Razlog zašto festival u Sopotu više neće biti manifestacija posvećena manje popularnim filmskim profesijama, poput scenografije, kostimografije, fotografije, montaže… jeste, prema rečima predsednika ove opštine Živorada Milosavljevića, procena onog šta želi publika.

– Oni su neposredno vezani za stvaraoce filma. Vole da vide lica koja se pojavljuju na ekranima. Zato se vraćamo stazi koji smo već utabali i nećemo više praviti improvizacije. Mislim da je to pravi put Sofesta – kazao je Milosavljević, dodajući da je sve to pretočeno i u odluku Skupštine grada Beograda, kao osnivača ove manifestacije.

Manifestacija, koja će biti održana do 4. do 8. jula, kako je rečeno, biće posvećena jubileju 50 godina od premijera filma „Skupljači perja” Aleksandra Saše Pterovića, koji je pre pet decenija nagrađen i priznanjem za režiju. Tako je slogan ovogodišnjeg izdanja „Skupljanje (ne)razvejanog perja”, a jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije biće prikazan na zatvaranju Sofesta. Takođe, u čast ovog ostvarenja biće organizovana izložba fotografija, plakata i dokumenata „50 godina Skupljača perja”, a u okviru pratećeg programa biće održana panel diskusija „Skupljači perja – međaš srpskog (jugoslovenskog) filma”. Ove godine specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnost pripašće glumici Oliveri Katarini.

U Centru za kulturu Sopot biće prikazano 24 naslova od kojih će 19 biti u konkurenciji za nagrade festivala. Van konkurencije biće prikazan film „Zemlja bogova” Gorana Paskaljevića, a po starom konceptu u trci za nagrade su svi naslovi koji su nastali između dva izdanja festivala. To su: „Zona Zamfirova II”, „Dnevnik mašinovođe”, „Vetar”, „Povratak”, „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, „Kozje uši”, „Stado”, „Igla ispod praga”, „Ona je živa”, „Slepi putnik na brodu ludaka”, „Santa Maria della Salute”, „Afterparti”, „Naši očevi, majke i njihova deca”, „Sporazum”, „Jesen samuraja”, „Biser Bojane”, „Inkarnacija”, „Vojna akademija: Novi početak” i „Rekvijem za gospođu J.”. Stručni žiri u sastavu – reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, dodeliće nagradu za najbolji film, Gran pri za najbolju režiju i nagrade „Bata Živojinović” za najbolju mušku i žensku ulogu. Biće dodeljena i nagrada za najbolji film po oceni publike.
Deo pratećeg programa su i filmovi za decu. Ostvarenja „Zaleđeno kraljevstvo Hauarda Lavkrafta”, „Čudovištance Moli” i „Bela i Sebastijan: Avantura se nastavlja” biće prikazana od 11 sati 5, 6. i 7. jula.

Otvaranje festivala proteći će uz tradicionalni defile autora i glumaca filmova koji će biti prikazani na Festivalu, vatromet i nastup KUD Kosmaj iz Sopota i benda O đila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari