Potpisan protokol o saradnji Filmskog centra Srbije i Srpske pravoslavne crkve 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Filmski centar Srbije i Srpska pravoslavna crkva potpisali su protokol o saradnji, sa ciljem zajedničke podrške i promocije kulturnih vrednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim delima koja su podržana od strane Filmskog centra Srbije, očuvanja kulturnog nasleđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i očuvanja pravoslavne duhovne baštine.

Ovim protokolom se projektima podržanim od strane Filmskog centra Srbije olakšava pristup i korišćenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara kojima raspolaže Srpska pravoslavna crkva, a koji su neophodni za njihovu realizaciju.

Filmski centar Srbije će razmatrati zahteve za korišćenje dobara SPC i potom ih prosleđivati Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji Srpske pravoslavne crkve.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom potpisivanja protokola sa SPC-om je rekao: „Filmski centar Srbije prepoznaje potrebe domaće kinematografije, a i želju Srpske pravoslavne crkve da na najbolji način pomogne u stvaranju filmova koji ostaju kao trajna kulturna i umetnička dobra narednim generacijama. Ovaj sporazum, kao i pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve prema domaćim ostvarenjima, smatramo jako bitnim”.

Matić je istakao da se ovakav protokol po prvi put realizuje u našoj kinematografiji.

„Verujemo da će on značiti domaćoj filmskog sceni, da lakše pristupi realizaciji filmova koji imaju ovakve potrebe. To je još jedna u nizu aktivnosti kojom Filmski centar olakšava put u stvaranju dobrih filmova”, rekao je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Potpisan protokol o saradnji Filmskog centra Srbije i Srpske pravoslavne crkve”

  1. Mic po mic, Srbija postaje klerikalna drzava. Crkva koja dobija novac iz budzeta, ali ne placa porez, mogla biverske filmove da snima i sama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.