Povest o čudnovatim događajima 1

Milisav Savić čini sve da njegove knjige ne budu viđene i praćene, ali one to jesu. Ova knjiga na začudan način priča priču o dvoru Miloša Obrenovića, ali i otkrivanju sveta i Srbije onoga vremena.

Milisav Savić je suštinski pisac koji živi književnost, priča u romanu ispričana je iz perspektive pisca – kazao je Nenad Šaponja predstavljajući juče u Srpskom književnom društvu novi deveti roman Milisava Savića „Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji“, koji je izašao u izdanju Agore.

– Umećem pripovedanja koje čitaoca vodi u iluziju verodostojnosti ili verodostojnost iluzije, autor ovog romana otvara povlašćene prostore humorno-anegdotičnih priča o Srbiji kneza Miloša, u kojim se prate pustolovine glavnog junaka Valentina, slaviste i saradnika Jerneja Kopitara, koji dolazi u Srbiju idući tragom Vukovih narodnih pesama i njegov glavni zadatak je da pronađe mitska mesta srpske istorije kao što su crkva Janja, planina Urvina, grad Leđan – istakao je Šaponja, upozorivši potencijalne čitaoce da su tajna i mističnost glavne vodilje kroz čudesne lavirinte pseudoistorije, i da se to potvrđuje uvođenje zagonetnog lika, Simonete, koja kao Valentinova sestra dolazi u Srbiju.

Čitaocima je predstavljena i zbirka eseja Milisava Savića „Od Čampar bara do kasine Valadije“ koju je objavio izdavač Raška škola. Urednica izdanja Ana Stišović Milovanović je rekla da knjiga sadrži četiri tematska dela.

– U prvom su Savićevi osvrti na knjige naših savremenih pisaca, od Dragoslava Mihailovića i Mihajla Pantića do Ivane Dimić i Radmile Lazić, u drugom su poetički tekstovi, u trećem prisećanja na piščeve nestale prijatelje kao što su Miodrag Perišić, Slobodan Rakitić, Miroslav Josić Višnjić, u četvrtom zapisi i komentari među kojima se izdvaja reportaža o Kosovu iz 1985. i tekst o omiljenom mestu Miloša Crnjanskog u Rimu, kasini „Valadije“ – rekla je Ana Stišović.

Milisav Savić je objasnio da je „hteo da napiše roman o vlasti – knjigu o tome zašto je vlast toliko lepa i zašto je ljudi vole“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari