Pozadina nove "Grobnice za Borisa Davidoviča" 1Foto: www.uvszinhaz.com

Iako je još pre nekoliko meseci dogovoreno da u narednoj sezoni Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz projekat „Grobnica za Borisa Davidoviča“ režira Zlatko Paković, tekst Danila Kiša na ovoj sceni postaviće Aleksandar Popovski.

Paković je, kako kaže, za ovu informaciju saznao iz novina, iako je još krajem juna, na zahtev upravnika Valentina Vencelova, dostavio podatke za izradu ugovora.

„Pročitao sam u novinama da će predstavu ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ u narednoj sezoni Novosadskog pozorišta režirati Aleksandar Popovski. Mislio sam da je u pitanju greška. Previd novinara. Ali sam i na televiziji čuo istu stvar. Bezuspešno sam nekoliko dana pokušao da stupim u kontakt sa upravnikom Valentinom Vencelovim, da bi mi razjasnio o čemu se radi, budući da smo mesecima dogovarali ovu saradnju, te da mi je u junu tražio podatke kako bismo potpisali predugovor. Tek u subotu mi se javio SMS porukom u kojoj kaže da su Umetničko veće i Upravni odbor dali projekat drugom reditelju, te da ‘s pozadinom ovoga neće da me gnjavi'“, objašnjava Paković za Danas.

On napominje da je tačno da s pozorištem nije imao nikakav potpisani ugovor o saradnji, ali je, kako kaže, imao čvrsti usmeni dogovor.

„Iako ništa nismo potpisali nakon što sam mu dostavio podatke, čuo sam se više puta sa Vencelom. Čak i samo nekoliko dana pre nego što je na konferenciji za novinare objavljeno sve što sam ranije pomenuo. Ni tada mi nije bilo rečeno da do projekta neće doći“, objašnjava Paković.

On ističe da je evidentno da postoji neki problem u Upravnom odboru zbog čega je komad, bez obzira na prethodne dogovore, ipak prepušten drugom reditelju.

S druge strane, Vencel napominje da se UO odlučio za koncept Popovskog kada je ovo delo u pitanju, ali da je bilo u planu da u periodu septembar-decembar 2017. godine, realizuju dogovorenu saradnju sa Pakovićem.

„Kao što sam i naveo u poruci gospodinu Pakoviću, žao mi je što bar u ovom periodu ne možemo konkretno sarađivati. Meni je baš stalo do saradnje sa takvim autorima kakav je on. Upoznali smo se u Beogradu kada sam išao da vidim njegovu predstavu ‘Ubiti Zorana Đinđića’ i tom prilikom sam mu prišao da mu čestitam. Tada su počeli naši razgovori o mogućoj budućoj saradnji. U narednom periodu smo razgovarali o nekoliko projekata da bismo na kraju iskristalisali da bi Kišova ‘Grobnica za Borisa Davidovića’ bila dobra za repertoar Novosadskog pozorišta. Nažalost, na kraju smo se odlučili za koncept Popovskog, bar kada je ovo delo u pitanju, i predložili ga u plan i program za narednu sezonu i to za 2017. godinu za koju tek treba da se utvrde sredstva, jer Grad Novi Sad budžet za narednu godinu usvaja tek u decembru. Bez obzira na to, odluka je da se radi taj komad, ukoliko bude sredstava, ali u režiji Popovskog. Pregovarao sam sa Zlatkom Pakovićem, ali nismo potpisali ugovor koji je on poslao kao predlog istog, nismo dobili ni pismo o namerama napismeno. No, i dalje tvrdim da smo se mi jednostavno odlučili za drugi koncept i još jednom naglašavam da mi je žao i da sam uvek želeo da ostvarim saradnju sa jednim takvim rediteljem kao što je Paković“, izjavio je za list Danas Valentin Vencel, upravnik Ujvideki szinhaz-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari