"Pozdrav iz Zaječara - putovanje razglednicama kroz vreme": Otvaranje izložbe autorke Nine Pogarčić 1Foto: M. S. / Danas

Otvaranje izložbe i promocija kataloga „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“ autora Nine Pogarčić, istoričara umetnosti, višeg kustosa Narodnog muzeja „Zaječar“ je u sredu 25. oktobra u 12 sati, ispred zgrade Muzeja.

Nakon otvaranja izložbe u Muzeju će biti predstavljena publikacija – reprezentativan dvojezičan katalog (na srpskom i engleskom) sa preko 200 razglednica Zaječara koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića.

Topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu. Predstavljena građa predstavlja jedinstven uzvor podataka o kulturnom, istorijskom i društvenom životu grada Zaječara.

Na otvaranju izložbe i promociji kataloga govore: Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja „Zaječar“, Bora Dimitrijević, arheolog i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja „Zaječar“, Nikola Milutinović, istoričar, saradnik u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Marija Simonović, istoričar umetnosti u Pozorišnom muzeju Zaječar i Nina Pogarčić, autor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari