Poziv na protestnu akciju svim radnicama i radnicima u kulturi 1

Asocijacija NKSS i Stanica Servis za savremeni ples pozivaju sve radnice i radnike u kulturi da se okupe 26. juna u 10 sati na Trgu Nikole Pašića 6 kako bi zajedno predali formulare sa informacijama o projektima Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, koji ove godine konkurse nije raspisao bez ikakvog obrazloženja.

Nakon toga trebalo bi da se upute do Ministarstva kulture, gde će predati žalbe zbog neobjavljivanja rezultata konkursa navodi se u saopštenju NKSS i Stanice Servisa za savremeni ples.

Podsećaju takođe da time što Sekretarijat za kulturu grada Beograda nije raspisao konkurse za kulturu uskratio je podršku velikom broju umetničkih programa koji se realizuju u gradu, čime je ozbiljno ugrožena umetnička produkcija domaćih autorki i autora.

“Pozivamo sve aktere iz sektora kulture da preuzmu formular za informacije o projektima koji su realizovani ili su planirani u 2024.godini, i da ga donesu u 2 primerka kako bi u kolektivnoj akciji jedan predali na pisarnici Sekretarijata za kulturu a drugi ostavili koordinatorima akcije koji će prikupiti podatke o umetničkim i kulturnim programima grada Beograda koji su ostali bez podrške ove godine. Želimo da uputimo jasan zahtev da se priloženi programi, projekti i manifestacije podrže, bilo da su već realizovani od početka godine, da je realizacija u toku ili da se realizacija planira za drugu polovinu godine.” ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon predavanja projekata / programa Sekretarijatu uputiće se ka Ministarstvu kulture.

“Pozivamo sve kolege da popune formulare za žalbu i zahtev za objavu rezultata i da se pridruže akciji predaje žalbi zbog kašnjenja rezultata konkursa od preko tri meseca za oblasti savremenog stvaraštva koje obuhvataju ples, pozorište, film, decu i mlade, ugrožavajući rad stotina organizacija i hiljada umetnika.
Naša trasa obuhvata dve institucije od kojih zavise uslovi rada umetnica i umetnika i mogućnost umetničke produkcije u gradu i državi.
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva nadležne institucije, ministra kulture Nikolu Selakovića, sekretarku za kulturu Sekretarijata za kulturu grada Beograda Natašu Mihailović Vacić, da u što hitnijem roku odgovore na podnete žalbe i prijave programa i projekata” poručuje se na kraju saopštenja.

Linkovi za preuzimanje formulara:

Formular za informacije o programu/projektu koji se planira/realizuje u 2024.godini

Formular za žalbu i zahtev za objavu rezultata konkursa Ministarstva kulture

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari