Pozorišni Kustendorf 25. i 26. oktobra, četvrti put na Mećavniku 1Foto: S. Pikula

Četvrti Pozorišni Kustendorf reditelja Emira Kusturice održaće se 25. i 26. oktobra na Mećavniku, uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala.

Pod sloganom „Društvo spektakla“ festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kome je spektakl u osnovi svega.

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu „Zlatni list“, dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske. Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviće se predstavom „Kiseonik“ Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, izvešće komad „Cena života“ dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće „Čehov.nekst“ (Čehov.next) dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom „DŽordž Kasplan“ Frederika Sontaga.

Selekcija festivala, kao i prethodnih godina, poverena je reditelju Milanu Neškoviću. „Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište“, rekao je Nešković.

U okviru revijalnog programa, gostovaće renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom „Zašto je poludeo gospodin R.“ i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Moje dete“. Drugog dana, Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima na ovogodišnju temu „Pozorište u društvu spektakla“.

Kompanija NIS je četvrtu godinu zaredom generalni sponzor Pozorišnog Kustendorfa. Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom „Budućnost na delu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.