Akademsko pozorište „Branko Krsmanović“ iz Beograda putuje u Banjaluku, gde će učestvovati na novoosnovanom Internacionalnom festivalu studentskih pozorišta Kestenburg koji počinje danas i traje do 9. avgusta.

Tom prilikom izvešće dve predstave u takmičarskoj konkurenciji. To su „Lekcija“ Ežena Joneska i „ruvenzori“ Bele Hamvaša, obe u režiji Vladimira Cvejića. Ove predstave su do sada imale veliki broj izvođenja i osvajale značajne nagrade na domaćim i stranim festivalima studentskih i eksperimentalnih pozorišta.

Pored Akademskog pozorišta iz Beograda učestvuju i odabrana studentska pozorišta iz Argentine, Irana, Mađarske, Izraela, Češke, Slovenije, Letonije, Estonije, Srbije, BH federacije i Republike Srpske. Kestenburg je pod pokroviteljstvom AITU – IUTA, svetske organizacije studentskih pozorišta. Za učešće na festivalu konkurisalo je 78 studentskih pozorišta sa svih pet kontinenata. Izbornu selekciju čini 12 pozorišta iz Evrope, Azije i Južne Amerike sa 14 predstava i gotovo 200 učesnika koji će se boriti za Zlatni, srebrni i bronzani kesten. Šestočlanom internacionalnom žiriju predsedava glumac Branislav Lečić. Akademsko pozorište „Branko Krsmanović“ osnovano je 1922. godine i biće zvanično predstavljeno u programu festivala kao najstarije živo studentsko pozorište na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari