Pozorište nema portparola, sa Globom sarađuje 1Foto: Wikipedia Mihajlo Anđelković

Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta u Narodnom pozorištu u Beogradu nije predviđeno mesto predstavnika za medije ili portparola, tako da na tim nepostojećim mestima nema zaposlenih. Svako predstavljanje u javnosti pod tim funkcijama, Pozorište ne podržava.

NP je potpisalo godišnji ugovor sa magazinom Glob Internacional o oglašavanju i drugim medijskim aktivnostima vezanim za kuću, uz mesečnu nadoknadu u visini od 20.000 dinara. Ovaj dvojezično štampani luksuzno opremljeni magazin, distribuira se po ambasadama i stranim predstavništvima u Beogradu, kao i u biznis klasi letova Er Srbije, a pozitivno i afirmativno piše ne samo o aktivnostima NP, nego o kulturi uopšte, saopštio je juče Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom, kako naglašava, „izveštavanja pojedinih senzacionalističkih i slabo informisanih, a zlonamernih medija“.

Povod za Savićevo oglašavanje su navodi pojedinih beogradskih medija da je nekadašnja „Plejbojeva zečica“ Mirela Krainović, sada vlasnica magazina „Glob“, angažovana u NP kao osoba zadužena za odnose sa javnošću.

Osim tvrdnje da u NP ne postoji portparol, Dejan Savić ističe i da je dosadašnja saradnja sa Globom „rekla na obostrano zadovoljstvo, uz izuzetno povoljne odjeke kod čitalaca“. „Narodno pozorište ne može i ne sme da diskriminiše potencijalne spoljne saradnike na osnovu njihovih sadašnjih ili davnih aktivnosti iz privatnog života, izuzev ako nisu u suprotnosti sa zakonskim propisima. Sve ostalo spada u domen spinovanja i medijske kampanje, manipulacije i borbe za veći tiraž preko tuđih leđa, na šta smo već duže vreme, nažalost, navikli“, poručuje Dejan Savić u saopštenju dostavljenom medijima.

Mirela Krainović je u utorak gostovala na TV Prva, gde se umesto pozvanog upravnika NP pojavio v. d. direktora Drame ove pozorišne kuće Željko Hubač. Ona je objasnila da je „njeno angažovanje inicirao upravnik Savić, jer je pratio njen časopis Glob, koji se bavi diplomatijom, ekonomijom, kulturom…, ali da je NP nije angažovalo nju lično, pod imenom i prezimenom, te da ona ne radi u njemu, ne prima platu iz pozorišnog budžeta, niti je deo pozorišnog PR tima..“.

– Moj magazin ima ugovor sa Narodnim pozorištem kao medijski partner. Glob postoji pet godina, od samog početka imam rubriku kultura i obrazovanje. Ja zaista promovišem kulturu i slobodno mogu da kažem da sam jedini medij koji na taj način i sa toliko količine veoma afirmiše kulturu u ovoj državi – izjavila je Mirela Krainović.

Ona ističe da „sa ponosom može da kaže da se fotografisala za „Plejboj“ 2006, što da sada neko to izvlači iz konteksta“, jer je u međuvremenu postala supruga i majka, dugo se bavi privatnim poslom, nikada nije bila na državnom budžetu i nikada nije radila u državnoj instituciji“.

Na pitanje novinara šta piše u ugovoru koji je sklopila sa NP, ponovila je „da promoviše kulturu“. Ona je objasnila da se ugovor sklapa na tri meseca, ali nije želela da otkrije njegovu visinu – samo je rekla da je „minoran i nebitan“ i da je sramota da kaže.

– Plaćeno je angažovanje magazina Glob, ne ja lično kao Mirela. Putujemo sa njima, pravimo tekst, fotografišemo. Ispratimo svaki događaj. Mislim da je Savić zadovoljan time – rekla je Mirela Krainović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević se u startu ogradio od ovog „slučaja“ – izjavio je da se „ne meša u rad ustanova kulture“.

Drama nije konsultovana

Gostujući na TV Prva Željko Hubač je kazao da Drama NP ima svoj PR-a – Oliveru Živković i da o angažovanju Mirele Krainović ne zna ništa, niti je o tome konsultovan. NJemu je zasmetala izjava Mirele Krainović da je za promociju NP uradila „više od svih u kući“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari