Ova manifestacija, koju je 1961. pokrenuo slavni Milan Konjović, osnovana je s namerom da permanentno ukazuje na najaktuelnija zbivanja u našem slikarstvu. Manifestacija je obnovljena 2008. godine, nakon perioda kada je u teškim devedesetim prestala da postoji, na inicijativu slikara Dragana Stojkova, sa idejom da se slikarstvo, usred ekspanzije elektronskih medija i medijalizovane slike zaštiti i sačuva njegov dignitet.

Da je slikarstvo u Srbiji sačuvalo svoju autonomiju, ubeđuje nas ovogodišnji koncept Likovne jeseni, predstavljanje izlagača najrazličitijih slikarskih stavova. U krugu umetnika odabranih odlukom selektora, likovnih kritičara, Save Stepanova iz Novog Sada i Dušana Savića iz Beograda, svoje individualne slikarske stavove predstaviće Danijel Babić, Irena Kovač, Dragan Matić, Radmila Matejević, Dragan Vojvodić, Maja Erdeljanin, Tatjana Dimitrijević, Dobrivoj Rajić, Danijela Tasić Cvetković, Ana Vrtačnik (selekcija Save Stepanova); Ivan Jovanović, Maja Đorđević, Marija Avremović, Ivan Šuletić, Nemanja Nikolić (selekcija Dušan Savić). Bogatstvo i posebnost ovogodišnje Likovne jeseni jeste i direktna realizacija strit arta, koju će u od 5. do 7. oktobra izvesti na zidu somborske Gimnazije mladi umetnici Tatjana Armuš, Hard Times 85, Neon – Sanja Stojkov, Linnch – Vanja Vikalo, Jovan Curčić, Bojana Stanković i Zez – Igor Zlatić.

Za gostujuću izložbu „Umetnička zbirka SANU – Likovni umetnici akademici“, koja će biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra Sombor, odabrana su dela (selekcija Dragan Stojkov) kojima se predočava duboka i kvalitetna istorijska prethodnica današnjim, aktuelnim nastojanjima. Ova izložba predstavlja sva bitna ostvarenja naših najznačajnijih likovnih stvaralaca u periodu od kraja XIX do početaka XXI veka i potvrđuje da je likovna tradicija čvrsta potpora umetničkoj savremenosti.

Prevoz za goste iz Beograda i Novog Sada

Manifestacija će biti otvorena 7. oktobra u 13 časova, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor. Izložbu će otvoriti akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, i Sava Stepanov, likovni kritičar i selektor Bijenala. Za ljubitelje umetnosti i iz Beograda i Novog Sada biće organizovan prevoz autobusom. Iz Beograda u petak, 7. oktobra, polazak je u devet sati, sa parkinga „Sava Centra“, a iz Novog Sada u 10.30 sa Trga Galerije (u blizini Galerije Matice srpske). Povratak iz Sombora je u 16 sati. Izložba će biti otvorena do 28. oktobra.