Pre novog konkursa moguća promena Statuta NBS 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Aktuelnom upravniku Narodne biblioteke Srbije Laslu Blaškoviću u subotu ističe mandat.

On će, kako je Danasu objašnjeno u NBS, ostati na ovoj dužnosti dok ga ne razreši Vlada Srbije, koja bi eventualno mogla da ga imenuje za vršioca dužnosti do izbora novog upravnika. Ministarstvo kulture i informisanja je 23. maja, kao neregularan, poništilo konkurs za izbor novog upravnika koji je Upravni odbor NBS raspisao 8. aprila. UO ima zadatak da do kraja juna raspiše novi konkurs u skladu sa Statutom NBS, ali kako Danas nezvanično saznanje, priprema se promena ovog dokumenta.

U bibliotekarskim krugovima spekuliše se da će se, pod pritiskom Ministarstva kulture Statut iz 2015. „prilagoditi“ navodnom kandidatu Vlade Srbije. Isti izvori ne isključuju ni mogućnost da se iz Statuta izbrišu odredbe koje sada omogućavaju da za mesto upravnika konkurišu i zaposleni u NBS.

Na javni konkurs raspisan 8. aprila prijavili su se: Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika Dejan Ristić, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević i kriminolog i pesnik Miloš Janković, koji je podneo ostavku na mesto predsednika UO NBS da bi se konkurisao. UO NBS je u uži krug izabrao Lasla Blaškovića i Milorada Vučkovića, ocenivši da ostali kandidati ne ispunjavaju uslove konkursa, zbog čega je bilo i žalbi. Ministarstvo kulture poništilo je konkurs zato što u njemu nisu doslovno citirane odredbe Statuta NBS, već su interpretirane.

UO je o izboru za novog upravnika NBS odlučivao u sastavu: Veljko Brborić, koji je na mestu predsednika zamenio Miloša Jankovića, Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić. Posle odluke Ministarstva kulture da poništi konkurs, pesnik Dragan Hamović, inače savetnik u ovom resoru Vlade Srbije, podneo je ostavku na članstvo u UO NBS. On je tad za naš list najavio da će na raspisivanju novog konkursa UO NBS raditi u saradnji sa pravnicima Ministarstva kulture.

Da li će zaista menjati Statut NBS juče niko nije mogao da zvanično potvrdi našem listu, jer članovi UO ne žele da daju izjave pre raspisivanja novog konkursa. Prema važećem Statutu NBS, ovaj dokument donosi UO, koji odluke o izmeni i dopuni Statuta, statusnim promenama i predlogu kandidata za upravnika Biblioteke, donosi većinom glasova ukupnog broja članova.

U NBS spekuliše se da se za mesto novog upravnika vodi velika bitka, između ostalog i zbog novca koji će u ovu ustanovu ući zbog digitalizacije i proširenja depoa.

Dopuna UO

Ministarstvo kulture i informisanja poslalo je predlog Vladi Srbije da na mestu Dragana Hamovića kao člana UO imenuje Aleksandra Jovanovića, rečeno je juče Danasu u ovom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari