Pred istim zadacima kao i pre 188 godina 1

Iako je konkursna procedura završena i imenovanje se „krčka“ u Vladi Srbije, Narodna biblioteke Srbije danas je bez novog upravnika obeležila 188 godina rada i Nacionalni dan knjige.

Nacionalna nagrada za bibliotekarstvo „Jan Šafarik“ uručena je ovogodišnjem dobitniku Nebojši Kovačeviću, savetniku u Odeljenju za serijske publikacije. Prema podacima iz 113 biblioteka širom Srbije, za najtraženiju knjigu u 2019. proglašeni su „Koreni“ Dobrice Ćosića.

Posle obraćanja v.d. NBS Lasla Blaškovića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, besedu na svečanosti u Amfiteatru NBS održao je književnik Radoslav Petković.

Ministar Vukosavljević ukazao je da su NBS, kao najstarija institucija kulture u Srbiji, i njena „sestra“ Matica srpska, koja je u to doba bila na teritoriji na kojoj živi srpski narod van državnih granica, bile „donžon kule“ i svetionici koji su pomogli da srpska kultura savlada tri i po veka kašnjenja za Zapadnom Evopom.

Vukosavljević je naglasio da je svet i dalje ispred nas – biblioteka danas nije samo knjiga, nego i informacija, tako da su pred NBS isti zadaci kao i pre 188 godina.

– Vreme velikih priča je, kako kažu filozofi, prošlo. Ovo je vreme postistina – naglasio je Nebojša Kovačević, koji je kroz niz anegdota iz svog radnog iskustva i života objasnio šta je suština i smisao posla kojim se u NBS bavi od 1998. i za koji je juče nagrađen najvećim bibliotekarskim priznanjem u Srbiji.

Smisao je bio i tema besede Radoslava Petkovića jer, prema njegovim rečina, sama činjenica da se smisao pominje u prigodnim govorima na svečanostima puno govori o trenutku i svetu u kome živimo.

– Ovo je vreme preispitivanja vrednosti i smisla. Odgovor ne možemo znati, većina nas neće ga ni doživeti. Nastaje novi svet u kome mi nećemo živeti, ali biblioteka je mesto u kome treba o svemu promisliti… To što je svet sve komplikovaniji, ne znači da treba odustati od napora da ga tumačimo – poručio je Radoslav Petković i podsetio da je „svaka biblioteka veća od depoa“.

Upravni odbor NBS, koji je u vreme svečanosti, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmatrao završni račun o finansijskom poslovanju, dan uoči proslave jednoglasno je usvojio izveštaj o godišnjem radu Biblioteke.

To je učinio i Nadzorni odbor NBS. Oba „uz nešto nesumnjivih hvalospevnih tomova“, kako je rekao Laslo Blašković.

Prema Blaškovićevim rečima, u 2019. zabeleženo je više od četiri miliona pretraga na elekrtonskim katalozima NBS, dok broj prikazanih zapisa prelazi pet i po miliona.

On je saopštio i da je NBS učestvovala u dva evropska projekta: „Procvat pismenosti“ i „Migracije kroz nauku i umetnost“, dok je digitalna biblioteka obogaćena sa 11 novih zbirki.

Kako se čulo, NBS je tokom protekle godine posetilo 62.379 korisnika što je, prema statistikama najstarije institucije kulture u Srbiji, 179 korisnika dnevno.

Povodom Dana NBS u Atrujumu Biblioteke otvorena je izložba o Rastku Petroviću, inspirisana njegovim putopisom „Kroz pustinju i prašumu“. Jasmina Tomašević i Nemanja Kalezić su autori postavke i dvojezičnog – srpsko-engleskog kataloga, čiji je cilj da predstavi kao putopisca jedno od najvećih pera srpskog međuratnog modernizma.

U okviru obeležavanja 188. rođendana NBS juče je predstavljena i njena izdavačka produkcija – prva knjiga izabranih dela Miloša Đorića „Rekvirirani motivi“ i delo iz edicije Savremena biblioteka „Budućnost i prošlost“, čiji su priređivači Pol Klimpel i Elen Ojder.

Godišnjica Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja juče je obeležio 71. godinu od osnivanja. Tim povodom u u izložbenom prostoru Muzeja otvorena je izložba „Dositejev licej, slike, crteži, fotografije iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“. Izložba sadrži umetnička viđenja Dositejevog liceja tokom njegovog višedecenijskog trajanja. Izloženi su radovi u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom. Zgrada nekadašnjeg Dositejevog liceja – Velike škole koja je u ovoj zgradi radila od 1809. do 1813, bila je inspiracija mnogih umetnika – slikara i fotografa. Autor postavke je muzejski savetnik Eliana Gavrilović. Povodom godišnjice, juče je predstavljen i audio video vodič kroz stalnu postavku Muzeja Vuka i Dositeja namenjen posetiocima. Vodič je zajednički poduhvat Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Saveza slepih i slabovidih Srbije, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i dramskih umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari