“Predsednik pleše” na početku jednog od najatraktivnijih koncerata u sezoni 1Foto : Kazanova Sorola

Beogradska filharmonija zajedno sa Kevinom Grifitisom premijerno izvodi Dupli koncert za violončelo i perkusije koju je poručila od kompozitora Nebojše Jovana Živkovića, u petak 26. januara (Kolarac, 20h).

Delo će izvesti zajedno sa sa svetski poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar, a na programu su Adamsova kompozicija “Predsednik pleše” i najlepša od svih – “Patetična” simfonija Čajkovskog.

U stogodišnjoj sezoni, Beogradska filharmonija je poručila delo od Nebojše Jovana Živkovića, koje ostavlja budućim generacijama celog sveta.

Autor je tokom prethodne tri decenije, kao izvođač i kompozitor značajno uticao na međunarodnu perkusionističku scenu:

“Inspiracija za delo mi je najvećim delom došla upravo od solista sa kojima smo se u više navrata sretali za inspirativno improvizirajuće seanse. Iako je čelo moj najomiljeniji instrument, bilo je još mnogo toga što mi je Kijan odsvirao, demonstrirao, pokazao, i objasnio. Čelo je beskonačan instrument… Toliko beskonačan kao i muzikalnost Aleksandre Šuklar – njena neverovatna scenska prezentnost je bila inspiracija pogotovo za prvi nastup udaraljki u prvom stavu: rasplamsana kao vatra na vihoru, jedna femme fatale iza udaraljki”, rekao je Nebojša Jovan Živković.

Beogradska publika već dobro poznaje sjajnog Kijana Soltanija kako ga ocenjuje “Tajms”, a “Gramofon” njegovo sviranje opisuje kao čisto savršenstvo.

Zajedno sa multiperkusionistkinjom i marimba umetnicom Aleksandrom Šuklar koju krasi izvanredna muzikalnost, tehnika, temperament i senzibilitet, ovaj duet obećava aspsolutno fantastičnu svirku.

Jedan od najatraktivnijih koncerata u sezoni započinje kompozicijom “Predsednik pleše”, fokstrot za orkestar Džona Adamsa, a kruniše najlepša simfonija svih vremena – Patetična simfonija Čajkovskog, poručuju iz Beogradske filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari