Predstava “Negri” za početak pozorišne sezone u Kragujevcu 1Foto: Privatna arhiva

Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu započinje novu sezonu u četvrtak, 8. septembra, predstavom “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”.

Ulaz na predstavu je besplatan, a po rečima direktora Mladena Kneževića, sezona se otvara predstavom Joakima Vujića, jer se ove godine navršava 250 godina od njegovog rođenja.

Za sledeću pozorišnu sezonu iz Knjaževsko-srpskog teatra najavljuju najmanje četiri premijere, od kojih su dve praizvedbe.

Već u drugoj polovini oktobra biće premijerno izvedena predstava “Ilda Geršner” Jelene Kajgo, u režiji Stevana Bodrože, a tradicionalno za Sretenje, 15. februara, dan kada je ovo pozorište osnovano, zakazana je još jedna premijera. O kojoj predstavi je reč za sada se drži u tajnosti.

– Pripremu za predstavu koja će premijerno biti izvedena na Sretenje krećemo polovinom decembra 2022. godine. Za sada mogu da kažem da je reč o klasičnom komadu, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca i da će režiju potpisati Petar Denčev, reditelj koji po prvi put radi u našem pozorištu, istakao je Knežević.

On je dodao da će ovo pozorište po 17. put organizovati Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, a selekcija predstava u takmičarskom programu, po izboru selektora Miroslava Mikija Radonjića, biće saopštena 9. septembra, simbolično na dan rođenja Joakima Vujića.

Čitava 2022. godina u ovom pozorištu bila je u znaku obeležavanja 250 godina od rođenja oca kragujevačkog, ali i srpskog teatra. Iz tog razloga u maju je u Teatru organizovan 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”.

– Budući da je reč o festivalu koji se svake godine održava u drugom gradu, drago mi je da je naše pozorište nakon 15 godina ponovo bilo domaćin ovog, za pozorišta južno od Save i Dunava, značajnog festivala i to baš u godini velikog jubileja. Upravo je iz Kragujevca 1965. godine potekla ideja za osnivanjem ovog Festivala, pa je simboličan slogan ove godine bio “Joakim u svojoj kući”, objašnjava Knežević.

Obeležavanje ovog jubileja nastavlja se u petak, 9. septembra kada će na Maloj sceni pozorišta teatrolog dr Isidora Popović održati predavanje “Joakim Vujić – najznačajniji organizator pozorišnog života u Srba”.

U novoj sezoni Teatar će se posvetiti animiranju nove publike, sa posebnim akcentom na mlade, budući da je Kragujevac i univerzitetski grad.

Tako će biti nastavljena saradnja sa Kancelarijom za mlade, u okviru koje će ponovo biti organizovan matine za mlade.

U dnevnim terminima biće izvođene predstave koje su bliske ovoj ciljnoj grupi, kao što su “Ko nema u vugla, gugla” i Bašta sljezove boje.

Paralelno sa animiranjem mlade publike, krenulo se i sa angažovanjem mlađih glumaca.

Direktor Mladen Knežević ističe da se u prethodne dve godine Teatru pridružilo troje mladih glumaca, koji su angažovani po ugovoru na određeno vreme.

– Mladi glumci igraju u više naših predstava. Priznajem da su uneli posebnu energiju u naš ansambl i da su značajno doprineli kvalitetu predstava. Izuzetno bi nas obradovalo da nam se priključe i novi. Verujem i da hoće, kaže Knežević.

Teatar ima potpisan i sporazum o saradnji sa Filološko – umetničkim fakultetom (Filum), pa će studenti i ove godine imati priliku da budu volonteri na festivalima koje organizuje kragujevačko pozorište.

U toku je i interni konkurs Filuma i Knjaževsko-srpskog teatra namenjen studentima za idejno rešenje ulaznice i mesečnog programa Teatra.

Knjaževsko-srpski teatar će i narednoj sezoni tradicionalno učestvovati u manifestacijama značajnim za grad Kragujevac, kao što su Oktobarske svečanosti, Sretenje i obeležavanje Dana grada.

Kragujevačka publika, po rečima Kneževića, videće u novoj sezoni uzbudljivo i estetski raznoliko pozorište.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari