Predstavljanje knjiga „Privremeni boravakˮ i „Sad smo na ostrvimaˮ Jasmine Topić 1Foto: Promo

U petak, 4. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Srpskom književnom društvu, u Francuskoj 7, biće održano predstavljanje dve pesničke knjige autorke Jasmine Topić, „Privremeni boravakˮ  i „Sad smo na ostrvimaˮ. O knjigama će razgovarati Gorica Radmilović, Gojko Božović i Jasmina Topić, a razgovor uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

„Sad smo na ostrvimaˮ  predstavlja izbor iz poezije Jasmine Topić, koji je priredila Gorica Radmilović, a objavljen je kao deo nagrade „Miloš Crnjanski“, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine iz Novog Sada. „Privremeni boravakˮ, najnovija pesnička zbirka u izdanju Arhipelaga, nagrađena je 2021. nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“.

Predstavljanje ove dve knjige omogućava uvid u aktuelne preokupacije pesništva Jasmine Topić, da se napravi uvid u njeno prethodno stvaralaštvo i evoluciju tematskih linija i stilskih finesa i da, kako je to napisala Dragana V. Todoreskov, „ u sobu stihova i melanholičnih znamenitosti Jasmine Topić uđemo oprezno, pojačane pažnje i podignute lestvice očekivanja“.

Predstavljanje knjiga „Privremeni boravakˮ i „Sad smo na ostrvimaˮ Jasmine Topić 2
Foto: Promo

Prvu knjigu poezije Jasmina Topić (1977) objavila je sa dvadeset godina kao finalista konkursa „Desanka Maksimović“, a svojom pravom prvom knjigom smatra „Pansion. Metamorfozeˮ iz 2001. Potom je objavila Romanitzamˮ, Tiha obnova letaˮ, Dok neko šapuće naša imenaˮ, Plaža Nesasnicaˮ i dr.

Aktivno učestvuje u kulturnom životu Pančeva, u kome živi. Više puta je birana za rezidencijalne programe za pisce, u okviru kojih je boravila u Beču, Rijeci, Tirani, Gotlandu, Kremsu, Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari