Predstavljen 29. Međunarodni džez festival Nišville pod sloganom „Čekajući nacionalni status“ 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

 

Novo, 29. po redu izdanje Međunarodnog džez festifvala Nišville ove godine održava se u periodu od 4. do 13. avgusta u Tvrđavi, a glavni deo programa biće održan od 10. do 13. avgusta.

Slogan ovogodišnjeg izdanja je „Čekajući nacionalni status“ jer se oganizatori nadaju da će do narednog, jubilarnog izdanja festivala on biti proglašen festivalom od nacionalnog značaja.

To se odnosi i na Exit, Guću i Beer fest, sa kojima su zajedno uradili studiju o tome koliko su oni značajni za Republiku Srbiju, a uz želju da se napravi Muzički centar Srbije nalik Filmskom centru Srbije.

Organizatori se nadaju da će to olakšati dovođenje velikih imena i omogućiti bogat program, ali uprkos tome, ovo izdanje takođe se diči velikim brojkama.

U periodu od 4. do 13. avgusta, Nišville donosi 280 programa na 16 scena i nastup više od 900 izvođača koji će se, pored Tvrđave, odigravati na Trgu kralja Milana i u Amfiteatru keja na Nišavi.

Pored glavnog programa (Earth/Sky Stage), koji se naplaćuje, svi prateći programi su besplatni osim za Hip Hop / Midnight Jazz Dance stage.

Zvezde ovogodišnjeg izdanja su: Asian Dub Foundation, Eurocubans, Tricky, Motel Kaiju, Thana Alexa, Al-Qasar, Roberto Fonseca, ali i Dubioza Kolektiv, Edo Maajka i Elemental.

Predstavljen 29. Međunarodni džez festival Nišville pod sloganom „Čekajući nacionalni status“ 2
Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Nišville će biti posvećen Dušku Gojkoviću, a ove godine na otvaranju biće dodeljene dve nagrade – za životno delo Dragomiru Milenkoviću Jogi i za promociju balkanskog džeza Vladeti Kandiću, poznatom kao Bata Kanda.

Osim glavnog programa, festival će imati Open Stage, Šaban & Balkan Brass Stage, Museum Stage, Welcome Stage,, Midnight Jazz Dance Stace i, po prvi put, Hip Hop Stage.

Posebno se ističe saradnja sa Muzejem džeza iz Nju Orleansa, koji će sa sobom dovesti izložbu Drumsville o evoluciji Nju Orleans ritma u Nišville Jazz Museum.

Tu su i džez teatar, projekcije muzičkih filmova različitih produkcija, Nišville Jazz & Book Session posvećen književnosti, festival stripa Striporama, festival oldtajmera, brojne izložbe i radionice.

Početnici će moći da se isprobaju u sviranju instrumenata, a tu je i tradicionalni segment Jazz for Kids, posvećen najmlađima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari