Predstavljen Areal RNIDS - novo ćirilično pismo od četiri fonta 1Foto: TwoTech

„Registracija našeg drugog nacionalnog domena .СРБ počela je pre osam godina. Isto toliko godina borimo se sa raznim mitovima i predrasudama poput toga da je ćirilica arhaično pismo koje nije za internet“, rekao je Predrag Milićević iz RNIDS na konferenciji za novinare u „Azbuci“.

Olivera Stojadinović je izjavila da je brižljiv rad na izradi fontova trajao godinu dana, a da je najveći izazov bio font potpuno prilagoditi internetu tako da može da bude čitljiv i na malim ekranima poput pametnih telefona.

Auorka novog ćiriličnog fonta je navela da je ovde reč o jednom pismu koje je urađeno u četiri varijante koje se međusobno slažu.

Pismo je moguće preuzeti u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine.

 

Predstavljen Areal RNIDS - novo ćirilično pismo od četiri fonta 2

Docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti na predmetu Pismo, Ana Prodanović, objasnila je da svako pismo ima više stilova, težina za isticanje i kurzivnu varijantu, kao što imaju pisma u Vordu, softveru koji dominantno koristimo za kreiranje teksta.

Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku.

Istakla je da je nedostatak kurzivnih fontova u ćirilici izuzetno izražen, uključujući i besplatne Guglove fontove koji imaju pristojne uspravne oblike. Novo ćirilično pismo raspolaže kurzivnim fontom koji rešava ove probleme.

Olivera Batajić Sretenović, docentkinja FPU na predmetu Grafika knjige, objasnila je koliko je važna dostupnost adekvatnih fontova jer je često presudna za izbor pisma publikacije ili veb sajta.

Pomenula je da u Srbiji postoji izuzetno veliki broj izdavačkih kuća i da postoji objektivna potreba za kvalitetnim ćiriličkim fontovima, koja će posebno doći do izražaja prilikom digitalizacije udžbenika. Deficit srpskih ćiriličkih fontova se oseća i u digitalnoj upotrebi i u štampi, i teško je naći fontove koji su kvalitetni u obe primene. Na primer, Guglovi ćirilički fontovi su, pored toga što najčešće umesto kurziva koriste „iskošene normale“, namenjeni prevashodno upotrebi na internetu.

Ćirilički internet domen .СРБ je naš drugi internet domen, posle ruskog .РФ ,drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu.

Novi font može da se preuzme besplatno na sajtu RNIDS i sajta Tipomer.