Predstavljen program Beogradske letnje scene 1Foto: FoNet/Beoinfo

Tokom korone kultura nije prestala niti nestala, samo je promenila mesto, a sada se polako vraća – tako je Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada najavio Beogradsku letnju scenu – „Ponovo radi pozorište“, koja će se od 25. juna do 20. jula odigravati na stadionu „Tašmajdan“.

Na inicijativu beogradskih pozorišta, koja su 11. marta ove godine zatvorila vrata za publiku zbog pandemije virusa kovid 19, Grad Beograd je organizovao Letnju scenu na otvorenom na kojoj će se svake večeri smenjivati predstave sa repertoara svih beogradskih pozorišta, kao i predstave nezavisnih produkcija, ali i drugih izvođačkih umetnosti.

Biće više od 40 izvođenja, na velikoj sceni i sceni za decu.

Za sve medicinske radnike ulaz će biti besplatan u znak zahvalnosti za njihovu požrtvovanost tokom pandemije. Karte za predstave na večernjoj sceni koštaće 500 dinara, a za predstave na sceni za decu iznosiće 250.

Tamara Vučković, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zahvalila se Gradu što je odvojio sredstva za honorarne saradnike i one glumce i umetnike koji nisu zaposleni.

Ona je kazala da upravnici pozorišta imaju zadatak da prošire publiku i da, pored one verne koja je uvek zainteresovana da dođe u pozorište, sada daju priliku onoj publici koja možda duže vreme nije kupila kartu.

Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama, rekao je da je ovo pozorište sa zadovoljstvom prihvatilo inicijativu koja može da postane i tradicija, jer Beograd za tim ima potrebe.

On se osvrnuo i na period vanrednog stanja za koji je, kako je rekao, mislio da se nikada neće završiti a onda se setio da je Šekspir povukavši se na svoje imanje u vreme kada je harala kuga napisao svoja najbolja dela.

Prisutnima su se obratili i Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, Novica Antić, direktor Ateljea 212, i drugi upravnici teatarskih kuća.

Na Beogradskoj letnjoj sceni, koju će otvoriti upravo predstava Pozorišta na Terazijama „Mama Mia“, igraće i ansambli: Ateljea 212, JDP-a i BDP-a, Zvezdara teatar, Bitef teatar, Narodno pozorište, Teatar Vuk, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, Hartefekt i Narodno pozorište Vršac, Dah teatar, Pozorište „Boško Buha“, Una saga Serbika, kao i nezavisne produkcije popularnih predstava poput „Čorba od kanarinca“, „Plastika“ i druge. Sve predstave na velikoj sceni odigravaće se u 21 sat, dok će pre toga od 18 sati, na maloj sceni biti igrane predstave za decu Pozorišta lutaka Pinokio, Pozorišta „Boško Buha“, Malog pozorišta „Duško Radović“, Dadova, Pozorištanceta Puž, Pan teatra i drugih.

Igranje predstava biće praćeno uputstvima Kriznog štaba da bi se zaštitili kako umetnici, tako i publika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari