Predstavljena knjiga subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija 1Foto: J. Patarčić/Danas

“Bela je bio neka vrsta žive istorije. Ne samo umetnosti, slikarstva, arhitekture, nego uopšte duha ovog podneblja”, rekao je Mihajlo Pantić, glavni urednik Književne opštine Vršac o Beli Duranciju, prvom diplomiranom istoričaru umetnosti u Subotici, osnivaču subotičkog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, Gradskog muzeja i dugogodišnjem saradniku Savremene galerije, piscu, eruditi i hroničaru.

Promocija autobiografske knjige Bele Durancija „Od Bača do Dudove šume u Subotici“, održana je u dupke ispunjenim prostorijama Savremene galerije, gde su se okupili prijatelji i poštovaoci lika i dela “čika Bele”.

Ova knjiga je poslednje poglavlje Durancijevih dnevničkih zapisa i memoarske građe na kojoj je predano radio decenijama, a koja sadrži najintimnije delove njegovog života, od najranijih dana u Baču, gde je rođen, pa sve do Dudove šume i Gerontološkog centra u Subotici, gde je preminuo pre nepunih godinu dana.

Kako je rekao Petar Peca Popović, izvršni urednik ovog izdanja, ovo je bila prilika da se prisetimo “velikog čoveka, učitelja i velikog čuvara svega najboljeg u Subotici, čoveka kakav je bio jedinstveni Bela Duranci”.

“Zadatak svakog pravog istoričara umetnosti jeste da čuva međaše civilizacijskog razvoja umetnosti. Niko bolje, preko Save i Dunava, to nije činio u poslednjih 60 godina od gospodina Durancija”, kazao je Popović.

Predstavljena knjiga subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija 2
Foto: J. Patarčić/Danas

On je ispričao i kako je došlo do toga da ova knjiga ugleda svetlost dana.

Naime, u maju 2018. godine je zajedno sa suprugom posetio čika Belu u Gerontološkom centru i to je, kako je naglasio, “bio jedan od najlepših razgovora o umetnosti koji sa ponosom pamtim”.

“Kada sam došao kući i pročitao šta je napisano u ovom samoizdatu, zamolio sam gospodina Pantića, koji je tada preuzeo uređivanje Književne opštine Vršac, da pogleda tekst. Posle dva dana me je pozvao i rekao da ovo moramo da objavimo kako znamo i umemo”, ispričao je Popović.

Da je zaista bilo tako, potvrdio je i Mihajlo Pantić, koji je rekao da je posle svega deset redova “bio u toj knjizi”.

“Ovo je jedna čarobna knjiga. Nešto što vas lako i brzo osvaja, baš onako kao što nas je Bela osvajao svojim verbalnim i retoričkim umećima, koja su nesporna u svakom poglavlju. To je jedna knjiga koja vas naprosto kupi i vi ne možete da prestanete, čak i kada ste prilično daleko od onoga o čemu govori. Mnogo toga sam naučio iz ove knjige o istoriji Subotice i subotičke kulture, duhu ovog podneblja, likovnim umetnicima i njegovim opisima kolekcija i kolekcionara, subotičkih građevina. To je jedna čudna knjiga iza koje se zapravo krije ozbiljan enciklopedijski duh”, kazao je Pantić, a tome u prilog naveo da knjiga sadrži nekoliko stotina imena.

“Zamislite tu memoriju, koja je u stanju da zapamti kako se zvao kočijaš koji je terao kola u njegovom detinjstvu. I ne samo kako se zvao, nego i koji mu je bio nadimak, a Bela je imao tada četiri ili pet godina”, dodao je Pantić.

Predstavljena knjiga subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Glavna zamisao iz objavljivanja knjige „Od Bača do Dudove šume u Subotici“ bila je da se velikani zaborave, istakao je Peca Popović, jer “mi pripadamo narodu koji se hvali svojom istorijom, a očas posla zaboravljamo najbolje među nama”.

“Bela je meni rekao da mi moramo da afirmišemo kulturu sećanja, jer dok istoriju pišu pobednici, postoji istorija običnih ljudi i svedoka. Ako su svedoci pismeni, pametni, umni i imaju taj kapacitet znanja i tu civilizaciju koju je podrazumevao i u sebi nosio Bela Duranci, onda moraju da postoje ove knjige”, poručio je Popović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari