Predstavljena monografija o Živojinu Žiki Pavloviću: Kino-poeta čiji je duh ostao uzor i ideal 1Foto Miroslav Dragojević

Šta je ono što je Živojina Žiku Pavlovića (1933 – 1998) činilo izuzetnim filmskim autorom čija su dela doživela recepciju i u evropskoj kinematografiji, zbog čega je i kasnijim generacijama stvaralaca svojom umetničkom i ličnom hrabrošću ostao duhovni otac, uzor i ideal, kroz svoja sećanja, povodom monografije „Kino – poeta velikog crnila“, juče su govorili glumac Rade Šerbedžija, reditelji Miloš Radivojević i Darko Bajić, i pisac Goran Gocić.

Knjigu koja je svojevrsna posveta jednom od najvećih sineasta ovog prostora, izuzetnom književniku i slikaru koji je svojim delima ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i ovdašnjoj kulture, objavili su Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu (LIFFE), koji je posvećen ovom velikanu i čije nagrade za režiju nose ime „Živojin Žika Pavlović“, i Leskovački kulturni centar.

Reč je o zborniku tekstova koje su pisali njegovi studenti, Darko Bajić, Milena Marković, Slobodan Šijan, i saradnici – Nebojša Pajkić, Goran Milašinović, Stole Popov, glumci Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Svetozar Cvetković, i kolege , Puriša Đorđević, Miloš Miša Radivojević i Rajko Grlić.

Predstavljena monografija o Živojinu Žiki Pavloviću: Kino-poeta čiji je duh ostao uzor i ideal 2
Foto promo LIFFE

Glumac koji je ostvario internacionalnu karijeru i sarađivao sa rediteljima svetskog formata poput Spilberga, govorio je o Pavloviću kroz vrlo emotivno sećanje na njihov poslednji susret u Sakadarliji s početka ratih devedesetih.

– Niko od tih velikana koje sam imao prilike da sretnem, nije se u meni mogao meriti sa Žilijenom, kako sam ga voleo zvati, i nikada nisam doživivljavao takvo umetničko uzbuđenje kao kad sam s njim radio, a igrao sam u njegovih pet filmova. Bio je naš duhovni vođa, naš uzor i ideal, bio je i ostao jako važan u mom životu – istakao je Rade Šerbedžija koji vrlo potresno, sa suzama, govorio o svom prijateljstvu sa Pavlovićem.

Prema rečima Darka Bajića, umetničkog direktora LIFFE, značaj ovog festivala u regionu od samog početka dala je nagrada koj nosi njegovo ime, „Živojin Žika Pavlović“, koja se dodeljuje se za životno delo I za najbolju režiju na LIFFE, a istaknuti reditelji su je primali pokazujući veliki pijetet prema legendarnom autoru.

Tako je nastala i ideja, kako je u MTS dvorani juče izjavila direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, da se monografijom o Živojinu Pavloviću započne edicija “Autori srpske I jugoslovenske kinematografije – legendarni filmski reditelji”, koju će predstaviti LIFFE.

Glavni urednik monografije i autor uvodnog eseja,  Goran Gocić, rekao je da je rad na ovom projektu trajao nekoliko godina, a da je on u njega ušao pre devet meseci.

– Žikina generacija je za mene bila generacija očeva, vrsta uzora koja je jako uticala na nas, i bila je velika privilegija biti savremenik Žike Pavlovića, Maka, Žilnika, i njihov rad doživljvati iz „prve ruke“ – istakao je Gocić.

Zahvaljujući se na knjizi o velikanu koji je obeležio ovdašnju kulturu, govorio je i njegov sin, reditelj Nenad Pavlović, a promociji su prisustvovale i Snežana Lukić Pavlović, Žikina supruga, i ćerka, glumica MIlena Pavlović.

Monografija „Kino-poeta velikog crnila“ ilustrovana je do sada neobjavljenim Pavlovićevim crtežima i fotografijama, a smbolično, ovom posvetom legendarnom sineasti obeležava se i devedeset godina od njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari