Projekcija restauriranog filma "Buđenje pacova" Žike Pavlovića 1"Buđenje pacova" Foto: Promo

U okviru velikog zajedničkog projekta digitalne restauracije filmskih ostvarenja koja su proglašena kulturnom baštinom, Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija najavljuju projekciju 22. digitalno restaurisanog filma, „Buđenje pacova“ legendarnog jugoslovenskog reditelja, književnika, slikara i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Živojina Žike Pavlovića.

Jedno od kultnih ostvarenja našeg velikana, u novom, digiitalnom izdanju, imaće besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), u subotu i nedelju (18. i 19. decembra), u dva termina – od 18.00 i 20.30, kao i onlajn premijeru koja je zakazana sutra u 20.30 časova, na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija.

Drama „Buđenje pacova“ ubraja se u ključna dela jugoslovenskog „crnog talasa“, snimljena je 1967. godine u produkciji „Centar filma“, a 1968. Žika Pavlović je na festivalu u Berlinu osvojio nagradu Srebrni medved za najbolju režiju, Srebrnu arenu na Pulskom festivalu i druga brojna domaća i svetska priznanja.

Glavne junake igraju Slobodan Cica Perović i Dušica Žegarac, a Pavlović nas u ovom filmu uvodi u svet usamljenog čoveka koji se bori da pronađe novac za lečenje svoje bolesne sestre, dok istovremeno pokušava da pobegne od svoje prošlosti.

Tragajući za poslom i novcem, on se zaljubljuje u nepoznatu devojku za koju veruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu, a kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, devojka krišom odlazi s njegovim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog…

„Buđenje pacova“ Pavlović je snimio po scenariju Dragoljuba Ivkova, Gordana Mihića i Ljubiše Kozomare (po motivima pripovetke “Neznanka” Momčila Milankova), a sjajne role odigrali su i Pavle Vuisić, Severin Bijelić, Mirjana Blašković, Mića Tomić, Milan Jelić, Nikola Milić, Snežana Likić, Tomanija Đuričko…

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, scenograf Dragoljub Ivkov, a povodom pedesetogodišnjice ovog filma, u Kulturnom centru Baraka 2017. bila je organizovana izložba „Buđenje pacova – Živojin Žika Pavlović“.

Projekat digitalne restauracije Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 započele su 2017, sa ciljem da se restauracijom originalnih traka sačuvaju i zaštite remek dela naše kinematografije.

U odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke do sada su digitalno restaurisana 22 ostvarenja, među kojima su „Nacionalna klasa“, „Varljivo leto ’68“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Majstori, majstori“, „Lepota poroka“, „Bal na vodi“…, a u okviru najavljenog nastavka saradnje, za buduće generacije će biti sačuvano još osam naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari