Predstavom "Krize" Žige Divjaka i proglašenjem pobednika večeras se svečano završava 56. Bitef 1Foto Matej Povše /promo 56. Bitef

Ovogodišnje, 56. izdanje Bitefa koje se odvijalo pod simboličnim sloganom „Mi – junaci rada svog“, svečano će biti zatvoreno svetskom premijerom predstave „Krize“ Žige Divjaka, večeras u 20 časova u Bitef teatru. Novo ostvarenje jednog od vodećih slovenačkih reditelja mlađe generacije ostavljeno je za sam kraj 56. festivala, jer širi tematski okvir glavnog programa: ne […]

Ovogodišnje, 56. izdanje Bitefa koje se odvijalo pod simboličnim sloganom „Mi – junaci rada svog“, svečano će biti zatvoreno svetskom premijerom predstave „Krize“ Žige Divjaka, večeras u 20 časova u Bitef teatru.

Novo ostvarenje jednog od vodećih slovenačkih reditelja mlađe generacije ostavljeno je za sam kraj 56. festivala, jer širi tematski okvir glavnog programa: ne tretira samo društvene probleme povezane s radom već i filozofski fenomen „krize“ kao takve.

Ovom se fenomenu prilazi iz više perspektiva – pored negativnih aspekata krize ukazuje se i na one druge, potencijalno stimulišuće, pa posle tematski pretežno sumorne selekcije, Bitef na kraju svog glavnog programa ipak pruža neko svetlo na kraju tunela.

U životu se stalno suočavamo s raznim krizama, ličnim, poslovnim, društvenim, političkim, izbegličkim, zdravstvenim, egzistencijalnim… Iza svih njih vreba jedna koja je možda i najveća u istoriji čovečanstva: ekološka.

Ipak, uprkos njenoj ozbiljnosti, ponestaje nam energije da se uhvatimo u koštac sa novim krizama koje se stalno pojavljuju, dok uporno pokušavamo da zadržimo postojeću situaciju.

Zaboravljajući, pri tom, da kriza može da predstavlja izvanredan period u kom ideje koje inače deluju nemoguće, postaju moguće.

Ključno pitanje je: koje ideje? One koje bi obezbedile veću sigurnost, zaštitu, zdraviji život i opštu dobrobit, ili one koje bi trebalo da nezamislivo bogatima donesu još veće bogatstvo?

U „Krizama“, Žiga Divjak i njegov tim bave se svim tim pitanjima i preispituju ljudsku spremnost na saradnju, kao i potrebu da na nov način pristupimo prirodi i shvatimo da ona nije resurs već naš srodnik.

 

Predstava je urađena u produkciji Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče i Maska), i koprodukciji Udruge Domino (Zagreb) i Bitef teatra.

Tradicionalno, odluke žirija o pobednicima 56. Bitefa i dobitnicima nagrada Gran pri „Mira Trailović“, Specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“ i Politikine nagrade za najbolju režiju, čekaće se noćas, posle izvođenja predstave „Krize“.

U ovogodišnjoj konkurenciji devet predstava vodećih umetnika iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, o najboljim ostvarenjima odlučuje bitefovski balkansko – germanski žiri.

Žiriju predsedava slavna Štefani Karp, dramaturškinja i internacionalna pozorišna kustoskinja, a članovi su Kristina Dozel, kritičarka, Selma Spahić, rediteljka, Dino Pešut, pisac i dramaturg, i Vanja Ejdus, glumica.
Foto Matej Povše

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari