Predstavom "Tihi gambit" i presecanjem "zamišljene" vrpce svečano otvoren jubilarni P(h)antomfest 1Foto: vranje.org.rs

Kratkom pantomimičarskom tačkom presecanja vrpce i predstavom „Tihi gambit“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, u kojoj su nastupili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, u sali Pozorišta „Bora Stanković“ svečano je otvoren jubilarni, 10. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest.

Direktor P(h)antomfesta, Nebojša Novković, zahvalio se na podršci i istakao da je „ovaj festival, sa ovakvom koncepcijom, jedini u svetu i da će se zbog toga nastojati da bude sve bolji“.

Zamenica gradonačelnika Vranja, Zorica Jović, naglasila je da je 10 godina rada i postojanja ovog festivala „značajan jubilej“.

Predstavom "Tihi gambit" i presecanjem "zamišljene" vrpce svečano otvoren jubilarni P(h)antomfest 2
Foto: vranje.org.rs

„Predstave koje su nastale u produkciji P(h)antomfesta ostvarile su značajne uspehe, ne samo u Srbiji, već i na svetskim festivalima. Ovim festivalom stvoreni su temelji i pokazano je da neverbalna komunikacija može članovima Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih u Vranju pomoći da čujućim ljudima stave do znanja koje su njihove potrebe, želje, osećanja. Koristim priliku da se zahvalim profesionalnom pantomimičaru i glumcu iz Skoplja, Trajčetu Gjorgievu, koji pruža maksimalnu podršku članovima ove organizacije“, istakla je Jović.

Od ove godine, a povodom desetogodišnjice od osnivanja Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfesta, uvedena je nagrada – plaketa „Zlatni fantom“, i ona je dodeljena reditelju festivala Trajčetu Gjorgievu.

U četvrtak, 8. decembra, Vranjancima će se predstaviti rumunski umetnik Paul Čimpojeru, predstavom „Homo Americanus“.

Predstavom "Tihi gambit" i presecanjem "zamišljene" vrpce svečano otvoren jubilarni P(h)antomfest 3
Foto: vranje.org.rs

Poslednjeg dana festivala, u petak, 9. decembra, biće izvedena predstava Damira Dantesa, umetnika iz Švajcarske koji vodi poreklo iz Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Muškarci su drugačiji, žene još više“.

Organizator festivala je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, uz finansijsku podršku Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari