Premijera "Antigone" izvedena sinoć na Feliks Romulijani 1Foto: Rajko Karišić/ Zaječarsko pozorište

Dugo očekivana „Antigona“, predstava rađena u  koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici premijerno za Zaječarce, izvedena je sinoć na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Pomulijana kod Zaječara.

Dugotrajnim aplauzom, publika željna pozorišta, pozdravila je protagoniste ovog nesvakidašnjeg kulturnog događaja koga su odlikovali bogati kostimi, scenografija, songovi i orkestar na sceni.

Reditelj Nenad Todorović  je originalnu Antigonu Sofokla, kako sam kaže, uzeo kao početnu poziciju sa koje je tumačio osnovnu dramaturšku liniju i pobunu jedne žene protiv osionog vladara.

Smatra da je Antigona jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije, njen etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo.

– Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnoj izdaji, biće inspiracija remek delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode – ističe Todorović.

Naslovnu ulogu Todorović je poverio mladoj zaječarskoj glumici  Ivani Bartunjek koja ističe da je inspiraciju za zahtevnu ulogu Antigone crpela od kolega sa kojima do sada nije radila, a da je najveću pomoć dobila od reditelja i njegovog čitanja komada.

– Jako dobro razumem Antigonin poriv da je njoj draže da izgubi život nego da izgubi čast i da uradi ono što su bogovi od nje očekivali, a to je da sahrani brata na adekvatan način – objašnjava Ivana Bartunjek.

– Predstava je teška, ali zanimljiva. Ovo je drugačije čitanje Antigone u odnosu na ostale i govori o tome koliko daleko može otići ljudska glupost zbog koje se gube životi – smatra Igor Damjanović koji tumači Kreonta.

Pored Ivane Bartunjek i Igora Damjanovića u Antigoni reditelja Todorovića  igraju glumci zaječarskog i pozorišta iz Prištine: Miloš Đuričić, Branko Babović, Jelena Orlović, Nebojša Đorđević, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević, a članovi orkestra su: Anton Gerzina, Boris Pažin, Filip Obradović, Milica Božović, Jelisaveta Čivović i Matija Čivović. Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostim Bojana Kostadinović, maska Dragan Smiljanić.

Već sutra veče, na “Viminacijum festu”  publika u Arheološkom parku Viminacijum biće u prilici da vidi Antigonu, za koju u zaječarskom teatru veruju da će biti jednako uspešna kao predstava Žene iz Troje,  koja je takođe rađena u koprodukciji zaječarskog i prištinskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari