Premijera "Asimetrije" 1Foto: Đorđe Arambašić

Na jubilarnom 25. Festivalu autorskog filma publika će večeras (subota) od 19 sati u Kombank dvorani moći da gleda i premijeru domaćeg filma „Asimetrija“.

To je inače samo jedna od nekoliko domaćih filmskih premijera na ovogodišnjem izdanju FAF-a i to još uvek neafirmisanih filmskih stvaralaca, što je lepa i, nadamo se pokazaće se, dobra praksa Festivala.

Film su prvi priliku imali da vide novinari na jučerašnjoj pres-projekciji. Utisak je vrlo dobar, ako se ima u vidu da je u pitanju debitantsko ostvarenje.

Ovo je prvi dugometražni film rediteljke Maše Nešković, koscenaristi su Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, nastao je u srpsko-slovenačko-italijanskoj koprodukciji, a glavne uloge igraju: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić.

„Film se odvija tokom sedam vrelih letnjih dana u Beogradu a razmatra ukrštene priče tri para – Devojčice i dečaka, Devojke i mladića i konačno Žene i muškarca. Neki od najvažnijih narativnih elemenata zasnovani su na eternalističkim teorijama iluzije vremena i za njih smo imali fantastičnu pomoć i podršku profesora kvantne fizike na univerzitetima u Oksfordu i Singapuru, Vlatka Vedrala“, naveo je Vladimir Arsenijević na svom zvaničnom sajtu.

https://www.youtube.com/watch?v=fVYglmkZW6k

Ako se ima u vidu ovakvo objašnjenje sižea filma, njegov naslov sasvim je adekvatan, ali ne i prikladan njegovom poetskom sadržaju. A film je zaista poetičan, lep, lepršav čak, bez obzira na mračne tonove. Poetičnim ga čine fotografija (direktor fotografije Đorđe Arambašić) i muzika (kompozitorka Janja Lončar) u kojoj ima i Stray Dogg-a, Svemirka, ali i Snežane Jandrlić.

Od muzičkog sveta tu je i Boris Mladenović (Jarboli, Škrtice) ali u kameo ulozi oca (jednog od) junaka. Svojom poetikom film asocira i na jedno drugo „žensko“ ostvarenje – takođe debitantske „Neposlušne“ Mine Đukić od pre nekoliko godina, a povezuje ih i glumac Mladen Sovilj u (donekle sličnoj) nosećoj ulozi.

Film je u Ustanovi kulture Stari grad (Parobrod) na programu 24, u Dvorani Kulturnog centra 26, u bioskopu Fontana 27. i Domu omladine Beograda 29. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari