bašta sljezove bojePromo

U Omladinskom pozorištu Dadov 12. juna od 20 časova biće održana 266. premijera. Biće to čuvena „Bašta sljezove boje“ Branka Ćopića, čiju režiju potpisuju Isidora Kulenović, Nikola Kljajić i Luka Mijatović, studenti 4. godine pozorišne i radio režije na Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Egona Savina i Kokana Mladenovića.

Adaptaciju dela Branka Ćopića uradila je Gordana Kostić, dramatizaciju Bojan Tasić, scenografiju za predstavu izradio je Aleksandar Bugarski a kostime Jelena Dunjić.

Prva priča dela „Bašta sljezove boje“ Branka Ćopića nudi uvid u školski sistem, njegove metode, načine rada i vrednosti vremena koje pisac opisuje u priči.

Inspirisani razlikama kako je odrastanje izgledalo nekada davno, 1970. godine, a kako izgleda danas, tokom prve četvrtine 21. veka, ovom predstavom autori otvaraju niz pitanja i problema koji se javljaju u današnjim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Kako i ko sve danas čini obrazovni sistem? Kakav uticaj učitelji, nastavnici i profesori imaju na decu?

Kako se roditelji uključuju u dečije obrazovanje? Da li postoji prevelika sloboda?

Ili je bolje pitanje postoji li u školama prostor za kritičko mišljenje, da li se podstiče i neguje ili pak sputava?

Osim obrazovnog aspekta ne sme se zapostaviti ni vaspitni aspekt. Predstava se bavi time kako se deca menjaju, kako je svaka generacija  drugačija a odrasli kao da se ne trude da to isprate. Nastaje raskorak između sveta odraslih i dece i gubi se prostor za dijalog koji je neophodan. Deca često ostaju suštinski sama i razvijaju se i upoznaju sa životom kako znaju i umeju.

Zbirka priča „Bašta sljezove boje“ je jedno od najlepših dela Branka Ćopića koje je pisac posvetio svom prijatelju Ziji Dizdareviću ubijenom u logoru Jasenovac.

Knjiga je podeljena u dva dela: „Jutra plavog sljeza“ i „Dani crvenog sljeza“.

U prvom delu knjge pisac opisuje svoje detinjstvo a u drugom delu život i ljude za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Za „Baštu sljezove boje“ Ćopić je dobio Njegoševu nagradu 1972. godine.

Repriza predstave je 13. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari