Premijera "Filma davne budućnosti": Iskustvo Kadijevića, Šotre, Draškovića i Radivojevića, bardova koji su snimili 250 filmskih godina 1Foto/promo

Dugometražni dokumentarac “Film davne budućnosti” autora Darka Bajića, u režiji Siniše Cvetića, u kojem o svom radu, iskustvu, filmskoj umetnosti u zlatno doba nekadašnje kinematografije i ovoj današnjoj, koja pripada digitalnoj epohi govore legendarni autori Đorđe Kadijević, Boro Drašković, Miloš Radivojević i Zdravko Šotra, premijerno će biti prikazan večeras u 19 časova, u Velikoj sali mts Dvorane.

– Ceo projekat za „Film davne budućnosti“ krenuo je od osnovne ideje – koncepta da se iskoristi digitalna tehnika kojom možete beskonačno da snimate, da bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci na kojoj ste morali osmišljeno, svaki kadar i svaki metar da iskoristite i da stvarate film. Tu se negde možda i stvorila suštinska razlika i podela između filma, volim da kažem, na filmsko vreme i digitalno vreme. Zato smo pozvali četiri legendarna srpska i jugoslovenska reditelja, i otvorili priču o njihovom iskustvu. To njihovo iskustvo zbirno iznosi oko 250 godina. Može se reći da je to četvrtina jednog milenijuma ili 250 svetlosnih filmskih godina – izjavio je Bajić, dodajući da njegova producentska kuća “Magična linija” ovaj projekat nije mogao da se realizuje bez pomoći Fakulteta dramskih umetnosti.

– Zahvalan sam studentima kamere i zvuka koji su sjajno snimili ovaj film, kao i četvorici bardova srpske kinematografije, Kadijeviću, Šotri, Draškoviću i Radivojeviću koji su pristali da sa mnom razgovaraju u nekoj formi okruglog stola.Spojile su se generacije u pokušaju da u ovom razrušenom vremenu, u ovom vremenu jednoumlja – kod nas i u svetu, dozvolimo sebi da razmišljamo svojom glavom – istakao je Bajić, reditelj koji je svojim ostvarenjima takođe obeležio ovdašnju kinematografiju.

„Film davne budućnosti“ realizovan je po modelu sedam kamera koje snimaju u kontinuitetu, a prema rečima mladog reditelja Siniše Cvetića, nije teško odgovoriti ovakvom zadatku kada imate četvoricu legendarnih autora koji pričaju o svojim stavovima i iskustvima.

– Tu se film sam stvara. Ideja je bila da razgovor snimimo u kontinuitetu, da bude spontano. Nismo znali šta ćemo dobiti, mada smo imali neke smernice kuda bismo želeli da to ide. U montaži sam imao malo prostora da tu priču uobličim tako da teče i da funkcioniše kao film, a ne kao televizijski zapis. Najvažnije je bilo da čujemo šta naši najiskusniji reditelji misle o našoj kinematografiji, o prošlosti i budućnosti kinematografije, šta se to promenilo i šta nam nedostaje danas. Mene je kao mladog reditelja to poprilično zanimalo da čujem – rekao je Cvetić.

 

Na uzbudljivom dugometražnom dokumentarcu koji će pokušati da odgovori na pitanje kakva je budućnost našeg i svetskog filma, kao direktor fotografije angažovan je čuveni Zoran Jovanović Žofr.

– “Zadatak je bio zanimljiv i izazovan. Hteli smo da svetlo i prostor budu postavljeni kao da se radi o imaginarnom prostoru bez obrisa i pozadine, gde petorica ljudi razgovaraju i mogu da budu potpuno opušteni. Mislim da smo postigli finu atmosferu koja izgleda plemenito i filmski – istakao je Jovanović.

Producenti „Filma davne budućnosti“ su Darja Bajić Božović i Saša Sailović, a ovaj projekat, uz producentsku kuću „Magična linija“ i FDU u Beogradu, realizovali su i festival LIFFE, uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, CinePlaneta, Delte video i mts Dvorane.

Ulaz na projekciju je slobodan, a na večerašnjoj premijeri biće prisutni svi akteri i autorska ekipa filma, koji će se pokloniti publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari