Premijera filma "Strahinja Banović" otvara ovogodišnji FEST u Kombank dvorani 1Foto: Promo

Na srpskoj premijeri nagrađivanog filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, zakazanoj za 25. februar od 19.30 časova na otvaranju FEST u Kombank dvorani, pred publikom će se uz reditelja pokloniti domaća i internacionalna ekipa filma, saopštili su danas organizatori.

Domaću glumačku postavu čine Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Ivana Šćepanović, Jelena Mihajlović i drugi.

Film će na FEST reprizno biti prikazan u još pet termina nakon premijere – 26. februara u 10 sati u Kombank dvorani, od 17 i 21 časova u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade i u 19.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i 27. februara u 19 časova u bioskopu Fontana.

Film „Strahinja Banović“ je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

To je prvi put u 21. veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije, navodi se u saopštenju.

Film je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Reč je o adaptaciji narodne epske pesme „Banović Strahinja“ koja je smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. On sa ženom živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije ne unese nemir u njihov život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari