Premijera Nušićevog Pokojnika, u režiji Egona Savina, 6. oktobra otvara novu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici 1Foto promo/Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici

Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici (CNP) počinje novu sezonu 2022/2023. dramom Pokojnik Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, koja će imati tri premijerne večeri, 6, 7. i 8. oktobra.

Predstava kojom se jedan od najvažnijih dramatičara ovog prostora vraća na crnogorsku scenu posle 27 godina, urađena je u koprodukciji CNP i Centra za kulturu Tivat, a prvu premijeru imala je ovog leta na 18. Purgatorijama – međunarodnom Festivalu mediteranskog teatra u Tivtu, gde je doživela veliki uspeh.

Publika u Podgorici, kako pišu crnogorski mediji, s velikim interesovanjem očekuje ovu premijeru, jer su reakcije kritike u regionu Pokojnika preporučile  kao uzbudljivu i značajnu predstavu koja će imat dug repertoarski život.

U Savinovoj glumačkoj podeli su Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

U ovoj „mešovitoj“ crnogorsko – srpskoj autorskoj ekipi su i asistentkinja reditelja Radmila Božović, scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović.

Za scenski govor angažovana je Dubravka Drakić, organizatorka je Gordana Smodlaka, a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Kako je najavljujući Pokojnika istakao direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, glumac Marko Baćović,  neke od najboljih režija Nušića, ikada urađenih, upravo su predstave Egona Savina.

– Uveren sam da će i „Pokojnik“ biti veliki pozorišni događaj. Egon Savin je jedan od najuglednijih regionalnih reditelja, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu režirao nekoliko veoma uspešnih, nagrađivanih i dugovečnih predstava, kao što su “Oblomov”, “Zločin i kazna”, “Nigdje nikog nemam”…

Prema rečima Savina, Nušić se u “Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsmehe društvu i pojedincu dovodeći ih u nedoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva ali i bezakonje i korpuciju na kojima počiva čitav društveni poredak.

– Slučaj Pavla Marića u Pokojniku otkriva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom. U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamenjena je ovde sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – izjavio je Savin.

Kako je najavljeno u CNP, ovu predstavu uskoro očekuju i dva takmičarska festivala – 21. oktobra na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, i 10. novembra na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću.

Ana Tomović režira Jermu

Do kraja ove godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu planirana je i režija naše rediteljke Ane Tomović. Kako je najavljeno, ona će na Velikoj sceni ovog teatra postaviti komad Jerma, po tekstu Sajmona Stouna.

Crnogorska publika u novoj sezoni imaće priliku da uskoro vidi i gostujuću predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda, Nušićevu Ožalošćenu porodicu, u režiji Jagoša Markovića, kao i produkciju Beogradskog dramskog pozorišta Let iznad kukavičjeg gnezda, koju je po tekstu Kena Kizija/ Dejla Vasermana režirao Žanko Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari