Premijera predstave „Ja od jutra nisam stao” u Kragujevačkom teatru 1Foto: NIKOLA MILJKOVIĆ

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti predstavu „Ja od jutra nisam stao” po tekstu Une Vizek u režiji Slađane Kilibarde 6. novembra od 20 sati.

„Kad pričamo o problemima, uvijek pričamo iz vlastite perspektive. No, svijet iz žablje i ptičje perspektive ne izgleda ni slično, zar ne? Zato nam se često čini da pričamo drugim jezicima. Odavno se zna – da bismo shvatili tuđe stajalište trebamo stati na tuđe mjesto. Tek promjenom, zamjenom, preokretanjem vrijednosti, prava i odnosa moći, možemo naslutiti to tuđe mjesto i razmisliti kako je biti onaj drugi. Što god da vidimo, gledajući naopačke, sigurno neće biti isto kao što gledamo inače. No, jedno će se, nadam se, vidjeti iz svakog ugla – bio netko muškarac ili žena, lav ili tigar, ptica ili žaba – moć je svima jednako mila, i kad je se jednom dočepaju, ne puštaju je lako, jer lako se na moć naviknuti”, napisala je autorka komada Una Vizek.

Rediteljka Slađana Kilibarda je već poznata kragujevačkoj publici po predstavama „Moje bivše, moji bivši” D. C. Džeksona i „Ko nema u vugla, gugla” Petre Cicvarić koje je režirala u Knjaževsko-srpskom teatru.

Obe predstave su se zadržale na repertoaru i donele nagrade kragujevačkom teatru na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Dušan Stanikić, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Isidora Rajković i Sanja Matejić.

Pored režije, Slađana Kilibarda je zadužena i za adaptaciju teksta, vizuelni identitet i izbor muzike.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, koreografiju Sandra Paunovski, a dizajn svetla Radomir Stamenković.

Reprizna izvođenja predstave su 9, 11. i 27. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari