Premijera predstave "Mizantrop" u režiji Juga Đorđevića u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto: Una Miletić

– Kada smo dobili poziv da radimo klasiku, osvrnuo sam se na period kada sam upisivao fakultet, pre deset godina, na koji sam aplicirao sa eksplikacijom „Mizantropa“. Odlučio sam da obrnem dekadu i da vidim šta je to danas, u mojoj glavi i generalno u svetu. Bilo nam je važno da formulišemo „Mizantropa“ iz današnjeg ugla i shvatili da danas žene imaju mnogo više prava da budu mizantropi – kazao je reditelj Jug Đorđević, najavljujući predstavu rađenu prema delu Žana Batista Poklena Molijera u Beogradskom dramskom pozorištu.

Premijera predstave biće izvedena 9. septembra na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković”, BDP-a. Igraju: Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević, Miloš Lazarov.

Dramaturškinja Tijana Grumić u svom tekstu o predstavi pojasnila je koncept predstave i ugao njenog izvođenja – ženski.

„Iako u svojoj drami ‘Mizantrop’ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima. Drugim rečima, tekst se bavi manama svojstvenim ljudskoj prirodi kritikujući tako dvoličnost, neiskrenost i licemerje buržoazije. Ipak, sa željom da odemo korak dalje od jednostavne i očekivane kritike sveta i društva u kom živimo, odlučili smo da zaoštrimo tumačenje ovog klasika i pristupimo mu iz jedne još aktuelnije perspektive – ženske. U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene“, ukazala je Grumić.

Glumica Ljubinka Klarić, koja igra glavnu „mušku“ ulogu, pojasnila je da je to što je žena u glavnoj ulozi i igra muškarca bitno za drugi deo predstave, u kojoj se bave demontiranjem pozorišta, i iz zabavnog prelaze u totalni rusvaj.

Ona je dodala da ismevanje konflikta čini predstavu zabavnom.

– Jug je jedan savremen i talentovan reditelj koji je ovu predstavu na više nivoa razvio i odveo u neočekivanom pravcu. Divim mu se na tome što je izneo svoju ideju, jer ni mi nismo zapravo znali kako će predstava izgledati dok je nismo odigrali prvi put od početka do kraja – kazala je glumica Isidora Simijonović, dodavši da je predstava puna neočekivanih obrta, i pozvala publiku da je pogleda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari