Premijera predstave "Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 20. veka" 1

Premijera predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 20. veka“, po tekstu i režiji Anđelke Nikolić, biće izvedena večeras u 20 sati u KC Magacin.
Premijera u Prvom prigradskom pozorištu – Puls teatru Lazarevac je zakazana za 22. mart u 20.00.

Predstava je nastala na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćuprijski okružni sud 1815-1865“ (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka“, „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji“ i „Na belom hlebu“ dr Ivana Jankovića i druge dokumentarne građe iz oblasti istorije, etnografije, sociologije, prava i ljudskih prava.

Pesme i melodije koje se u predstavi izvode preuzete su iz zbornika „Narodne pesme u Krajini“ Živojina Stankovića, osim sevdalinke „Konj zelenko rosnu trave pase“ i pesme „Oj na ove duge noći“ koju je komponovao Dragoslav Tanasković.

Imena ljudi i mesta koja se u predstavi pominju nisu izmišljena, kao ni kriminalni i drugi delikti, nažalost.

Prvi učesnici i učesnice rasvetljavanja slučaja ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu bili su odeljenje drugog razreda Gimnazije u Svilajncu i odeljensko pozorište Farmakopea Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu, kao i njihove profesorke Aleksandra Miladinović, Emina Lovre i Jelena Stojiljković.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, za scenski govor bila je zadužena Dr Dijana Marojević, a saradnica za dijalekat je Vojislava Nikolić, saradnik za romski jezik je Dragan Mitrović.

Kostimografkinja je Sonja Kotorčević, muzički saradnik je Dragoslav Tanasković.

Igraju (po azbučnom redu): Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Jovanović Spasojević. Specijalna gošća: Šarlota.

Koproducenti (po azbučnom redu): Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa Hop.La! Beograd.

Podrška: Rekonstrukcija Ženski fond, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Magacin u Kraljevića Marka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari