Premijera predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem” u kragujevačkom Teatru 1Foto: Sonja Kotorčević

Kragujevačka premijera predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, čiji tekst i režiju potpisuje Anđelka Nikolić Kragujevčani će moći da pogledaju večeras, u 20 sati, u Knjaževsko-srpskom teatru.

Pozorišna rekonstrukcija suđenja održanog 1875. godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za preko 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih, svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca.

Tekst predstave nastaje na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćuprijski okružni sud 1815–1865” (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka”, „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji” i „Na belom hlebu” dr Ivana Jankovića, kao i druge građe iz oblasti istorije, etnografije, socilologije, prava i ljudskih prava.

U procesu nastanka teksta učestvovovale su učenice i učenici Gimnazije Svilajnac i Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Beograd.

Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Puls teatra Lazarevac, Seoskog kulturnog centra Markovac i Umetničke grupe „Hop.La!”.

U predstavi igraju: Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Spasojević Jovanović; specijalna gošća: Šarlota.

Premijera predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem” u kragujevačkom Teatru 2
Foto: Sonja Kotorčević

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, a za scenski govor je bila zadužena dr Dijana Marojević, muzički saradnik je Dragoslav Tanasković, kostimografkinja Sonja Kotorčević, dizajner svetla Radomir Stamenković.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari