Premijera predstave "Sprovod u Terezijenburgu" u Bitef teatru 1Foto: Nenad Šugić

Premijera predstave po čuvenoj pripoveci Miroslava Krleže „Sprovod u Terezijenburgu“, koju je režirala i dramatizovala Anđelka Nikolić, odigraće se večeras u 20 časova u Bitef teatru u Beogradu i 6. novembra u 19.30 u Pozorištu „Kostolanji Deže“ u Subotici.

U predstavi igraju: Marija Bergam i Bojan Žirović iz Beograda, te Gabor Mesaroš i Boris Kučov iz Subotice, rečeno je na konferenciji za novinare u Bitef teatru.

Premijera je upravo 31. oktobra jer je tog dana stogodišnjica od zvaničnog raspada Austrougarske, a ona će biti obeležena ne minutom ćutanja, već devedesetominutnim razgovorom na tu temu, najavila je Anđelka Nikolić. Reč sprovod, dodala je ona, odnosi se, osim na sahranu glavnog junaka, mladog oficira i doktora matematike, Ramonga Gejze u Prvom svetskom ratu, i na kraj Austrougarske, jedne velike zajednice, koji se naslućivao u tom vremenu u kome je smeštena radnja predstave. Takođe, prema njenim rečima, u pitanju je i kraj jedne ljubavne priče, ljubavnog trougla između pukovnika Varoniga, njegove žene Olge Glembaj Varonig i mladog oficira, ali i sprovod lepote, istine i talenta.

Miloš Latinović, direktor Bitefa, istakao je da je, kada su on i Anđelka planirali ovaj kompleksan projekat, želja bila da se on oslanja na jednu tradicionalističku formu realizacije i rada u pozorištu, ali opet sa puno onoga što oni definišu kao Bitef, za koji kaže da je trenutno u tranziciji.

– Mislim da će publika dobiti jedan od najboljih mogućih amalgama ovakvog jednog projekta, da će biti ne samo iznenađena i zainteresovana već i da će i dobiti pozorišnu predstavu kakvu treba da ima Bitef teatar – istakao je Latinović.

Glumica Marija Bergam kazala je da je Olga, lik koji ona tumači, intrigantna.

– Dosta sam se lomila oko ovog procesa, ozbiljno i duboko sam menjala svoja opredeljenja o tome ko je zapravo Olga i na kojoj strani su njene emocije. Kako se u tom ljubavnom trouglu razvija. Kada sam pročitala ovu pripovetku, delovala mi je kao jedno izuzetno književno delo, ali posle mukotrpnog i dugog rada na predstavi došla sam do saznanja da je Krleža zaista genijalan pisac jer, što sam dublje ulazila u karakter, otvarala su mi se nova saznanja i osećanja. Krleža nudi ogroman prostor i sve to savršeno upakuje – istakla je Bergam.

Glumac Boris Kučov, koji igra Ramonga Gejzu, mladog oficira, istakao je da su karakteri ovog dela složeni, isto kao i sama priča. Tokom procesa su glumci, kako kaže, postavljali sebi pitanje ko su ovi ljudi i zašto donose odluke kakve donose.

– Bilo je teško naći istinu tih karaktera – istakao je glumac. On je dodao da je u ovoj predstavi interesantno i to što se igra na više jezika.

Gabor Mesaroš je ispričao da i u našim danima, u trenutnom vremenu, živi baš mnogo njih čiji karakteri mogu da se porede sa likom koga on tumači u predstavi, a za koga se kasnije ispostavi da je loš.

Bojan Žirović rekao je da je rad na ovom tekstu i sa ovom ekipom bio uživanje.

– Igram pukovnika Varoniga koga vara žena, nestaje mu država, prevare ga i japanski mangupi, a on je čovek koji te konce pokušava da skupi i uspostavi neku strukturu u jednoj atmosferi gde se sve raspada – istakao je Žirović.

Beogradske reprize zakazane za 8. i 26. novembar.

Istinu je teško sakriti

– Osim što mi je kao književnost inspirativno i kao pozorišni zadatak impresivno ovo štivo, doživljavam ga lično jer sam se više puta naježila koliko je ono aktuelno i danas – naglasila je Nikolić. Ona temu ove predstave vezuje i sa trenutnim događanjima u Narodnom pozorištu. Ispričala je da je pre dve godine bila član Upravnog odbora NP koje je u tom momentu pisalo predsedniku Republike, Ministarstvu kulture, ali i medijima o nezakonitosti uprave u tom pozorištu, jednoj od temeljnih institucija kulture u našoj zemlji.

– Ta pisma koja smo slali ostala su bez efekta i kod predsednika i kod ministarstva, nažalost i kod javnosti. Upravni odbor, čiji sam bila član, dao je ostavku. Dve godine kasnije ja sam nesrećna jer se to dogodilo, ali sam srećna zato što istina ima to divno svojstvo da ju je teško sakriti, migolji se i probija. U trenutku dok mi ovde sedimo, naše kolege iz Narodnog pozorišta biju bitku za istinu, zakon i vladavinu razuma koju treba da podržimo – kazala je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari