Premijera rimejka Dinastije: Falsifikat originala ili... 1

Dugo se o tome pričalo, dugo je najavljivan povratak „Dinastije“ jedne od najpopularnijih sapunica na svetu. Američki Šoutajm je ove nedelje emitovao prvu epizodu, a na ovom području dostupna je na Netfliksu.

Prva epizoda rimejka slavne sapunice, koja je onomad ponedeljkom uveče tačno u 21.10 praznila ulice svih gradova i sela bivše države, ne liči ni na šta. Preciznije, rečeno ne znate šta gledate: da li loše i trapavo izvedenu parodiju, ili prikaz bogataške Amerike dvehiljaditih. Kritike koje se mogu pročitati po raznim portalima, takođe nisu baš prijatne, pa nikome ni potez novih autora serije nije sasvim jasan. Svi od reda se pitaju, šta se dogodilo i izvode neminovna poređenja sa originalnom verzijom koja, uz sve uspone i padove u devet sezona emitovanja, jeste imala jasnu nit radnje, napetost i odličnu glumu. Bilo je tu svega. Neverstva, prevare, spletke, podmetanja, napetosti, rušenja društvenih tabua konzervativne Reganove Amerike. Stara „Dinastija“ posedovala je svu onu napetost dobro urađene sapunice, dok nova „Dinastija“ ne poseduje ništa od toga.

Premijera rimejka Dinastije: Falsifikat originala ili... 2

Krenimo redom. Tada je većina nas prvi put videla glamur, visoku modu, način na koji žive, raduju se i tuguju oni koji su bili enormno bogati. Prepričavati sinopsis same serije nema mnogo smisla, na Jutjubu može da se nađe nekoliko dobrih dokumentaraca o ovoj seriji. Dovoljno je ukucati „Dynasty documentary“ i pogledati ih.

Samo ćemo kratko reći da je u središtu priče naftni magnat Blejk Karington koji je na čelu kompanije Denver Karington. On se ženi svojom sekretaricom Kristl, ima dvoje dece razmaženu Felon i sina Stivena koji je homoseksualac sa čime, naravno, patrijarhalni otac ne može da se pomiri. Njegov glavni protivnik je na početku Sesil Kolbi, koji se bori da ga uništi i da svojoj kompaniji Kolbiko omogući prevlast na tržištu. Sve do trenutka dok se na polovini prve sezone ne pojavi Blejkova prva žena Aleksis Morel Karington, koja će ovim prezimenima pridodati tokom serije još Kolbi, Dekster i Vandorn. Ona će Karingtonovima zagorčavati život do poslednje epizode. Mnogo likova je prodefilovalo tokom serije, teško se prisetiti baš svih. Glumac Džon Forsajt je tumačio Blejka, Linda Evans je oličavala Kristl i Džoan Kolins je bila neprikosnovena zla žena Aleksis. Autori originalnog scenarija bili su Ričard i Ester Šapiro, a producent Aron Speling.

Serija je ovde bila toliko popularna da su svake druge nedelje izlazili TV romani. Dobro se sećam da su tada koštali 199 dinara. Naravno, bili su rasprodati odmah, tako da ste često morali da obiđete pola grada da dođete do svog primerka i pročitate šta će se desiti u narednih pet ili šest epizoda. Mlađim čitaocima ćemo opisati kako su izgledali. Bili su štampani na roto papiru, izdeljeni na kratka poglavlja (jedna scena, jedno poglavlje). Tekst je bio propraćen slikama iz scene koje su puštane jedna ispod druge, nešto nalik današnjim screenshot-ovima. Treba znati da su tada kompjuteri i sva ta divna stvorenja od gedžeta zvani tableti i pametni telefoni bili daleka budućnost. Taj problem je rešavan tako što je video kaseta koja je stizala iz Amerike sa nasnimljenim epizodama prebacivana na VHS format, pa se onda ubacivala u video rekorder, onda je neko običnim fotoaparatom slikao scene sa televizora. Danas, to može da izgleda smešno i naivno, ali tada je to bilo nešto revolucionarno. Ne sećam se ko su bili autori tekstova. Znam samo da su tekstovi bili odlično napisani sa mnogo inventivnosti i mašte, jer vam je scena od četrdesetak sekundi bila opisana toliko verno, na dve ili tri strane. Ko god da je to radio, znao je kako se to radi. Objavljena su i dva albuma sa sličicama, ali nisu tako dobro prolazili kao TV romani. Tadašnji ženski časopisi bili su puni saveta kako da napravite frizuru kao Kristl ili Aleksis. Objavljivani su i kuvarski recepti „Šta sve Karingtonovi i Kolbijevi jedu za stolom ili koje koktele piju“. Serija je bila toliko popularna da su tada novoizgrađene kuće u jednom delu Bežanijske kose bile nazvane „Karingtonke“, po ugledu na kuću u Denveru, u Koloradu u kojoj su Karingtonovi živeli. Sve u ovoj seriji bilo je podređeno luksuzu, hedonizmu i uživanju. Svesno je odašiljana poruka da se sve životne nedaće podnose lakše, ako se ima mnogo novca. Recimo, glavni kostimograf „Dinastije“ Norman Miler nikada nije dozvoljavao da muškarci i žene u seriji u dve scene u epizodi budu obučeni u isti kostim, osim u dva navrata kada je scenario to izričito zahtevao. Dve glavne suparnice Krtistl i Aleksis bile su isto obučene. Pamte se i spektakularne tuče ove dve žene, bilo ih je nekoliko, četiri ili pet, ne mogu baš da se setim.

Tadašnja „Dinastija“ rušila je društvene predrasude i pomerala granice. Otvoreno je progovorila o homoseksualnosti. Za ono vreme je bilo skandalozno videti dva muškarca kako se ljube. Glumac Al Korli koji je glumio Stivena se prisetio kako je dobio nekoliko hiljada pisama osoba koji su svoju naklonost prema istom polu krili. U pismima su mu, priseća se, anonimni ljudi govorili o tome, kako im je lik Stivena pomogao da prihvate sami sebe i da javno priznaju ko su i šta su. Otvoreno se progovorilo i o mentalnim bolestima i psihičkim poremećajima i još mnogo čemu. Iz današnje perspektive to možda izgleda čudno, ali onda su pravila igre bila drugačija. Serija je u Americi bila toliko popularna da je proizvođena linija nameštaja, parfemi „Kristl“ i „Blejk“ i modne linije sa kostimima iz serije. Nekome danas blajhano plava kosa Linde Evans ili šeširi koje je nosila Džoan Kolins mogu izgledati kičasto i glupo. U dobroj meri to jeste tačno, ali tada nije bilo interneta, nije bilo tolike izloženosti informacijama.

Nova „Dinastija“ ne poseduje ništa od navedenog. Glamur koji vidimo izgleda smešno, potpuno loše osmišljeno, kostimi, iako je skupa brendirana odeća u pitanju, stoje glumcima i glumicama, narodski rečeno „ko piletu sise“. Gluma neuverljiva, scenario loš. Doduše, radnja je iz Denvera preseljena u Atlantu, kompanija Denver Karington ne bavi se više samo naftom nego energetikom u najširem smislu i zove se Karington Atlantik. Kristl više nije siromašna sekretarica nego uspešna šefica jednog od sektora kompanije, hispanskog porekla. Više je crnaca odnosno Afroamerikanaca. U izvornoj verziji je bila samo jedna, Blejkova polusestra Dominik Devero. Nelogičnosti, nedoslednosti, budalaština ima još. I dalje mi je ostalo nejasno šta ovim rimejkom autori žele da poruče. Da li hoće da glorifikuju Ameriku Baraka Obame, a izruguju se onoj Donalda Trampa, čini se međutim da ni sami ne znaju šta hoće. 

Bez Aleksis

U prvoj postavi Aleksis za sada nema. Jedan od kritičara je zavapio „Gde si, Aleksis, kad si nam najpotrebnija?“ Producenti najavljuju da će se Aleksis ipak pojaviti i da će biti fenomenalna. Svojevremeno su i Rokeri s Moravu smislili pesmicu „Dinastija“. Slavnom liku posvetili su ove stihove: „Aleksis je prava zmija, da tračari to ju prija, veri najs je kao žena, al’ je kvarna duša njena“. 

Podela

U novoj seriji Blejka Karingtona tumači Grent Šou, Kristl Natasli Keli, a Felon Elizabet Gils. Scenariom su napisali Džordž Švarc, Stefani Savaž i seli Patrik. Na čuvenom sajtu IMDB zavredela je ocenu 6 od maksimalnih 10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari