Premijerno „Cinema Utopia“ Perice Donkova u Galeriji RIMA 1Donkov, Samoreferentsnost oblika,

Izložba „Cinema Utopia“ umetnika Perice Donkova biće otvorena u četvrtak 4. maja, od 19 sati u  Galeriji RIMA i trajaće do 4. juna, saopšteno je iz ovog izlagčkog prostora.

Na izložbi će biti premijerno predstavljen umetnikov novi ciklus slika nastao između 2021. i 2023. godine.

U pitanju su apstraktne, geometirizovane površine robusne materijalne pojavnosti koje tek preciznom ambijentalizacijom postaju formalno i idejno zaokružena celina – ovoga puta u postavci koju je sam Donkov naslovio CinemaUtopia.Premijerno „Cinema Utopia“ Perice Donkova u Galeriji RIMA 2

Specifičnost ovih slika leži u ponavljajućem geometrizovanom obrascu od sedam pravougaonih polja u
središtu površina velikih formata.

Princip repeticije kao jedan od unutrašnjih mehanizama uspostavljanja navika, sticanja znanja, građenja malih i velikih ritualnih obrazaca, te kao oslonac svakodnevne dinamike i opšte strukture života pojedinca i zajednice – osnovni je motiv kojim umetnik manipuliše u ovom izložbenom projektu.

Komponovane u prostoru, ove slike grade neprekidni vizuelni ritam koji postaje ključni nosilac posmatračevog doživljaja okruženja. Stvarajući „loop“ ritam, bez početka i kraja, Donkov pomera repetitivnost ka granici apsurda – „od svrsishodnog mehanizma ka samodovoljnom cilju“, navodi se u katalogu izložbe.

U slučaju ove izložbe, posmatrač je taj, a ne umetnik ili delo, koji sopstvenim odnosom prema uspostavljenom ritmu definiše prirodu ambijenta u kome se nalazi. „Posetiocu zahvaćenom Cinema Utopiom ostavljeno je da odredi krajnji rezultata ovog malog Donkovljevog umetničkog eksperimenta – da li će repetitivni impuls dobiti lineranu projekciju i ošamutiti ga svojom besmislenom beskonačnošću ili će taj isti impuls dostići kritično ubrzanje i centrifugalnom silom izbaciti ga preko granica apsurda u ’mogućnost da se zamisli druga stvarnost, drugi sistem vrednosti’”, zapaža autorka teksta u katalogu Nevena Martinović.Premijerno „Cinema Utopia“ Perice Donkova u Galeriji RIMA 3

Martinovićeva na kraju zaključuje da je Donkovljev najnoviji ciklus značenjski pozicioniran upravo između dve krajnosti – “između želje za sigurnošću i nagona za slobodom, između potrebe za jasnim i strukturisanim svetom i žudnje za nepoznatim, neizvesnim i uzbudljivim.

Donkovljeva Cinema Utopia je nalik kapsuli za simulaciju mogućih stanja sa obe strane neuhvatljive ravnoteže. U njoj jedino iznova potvrđujemo apsurdnost nastojanja da dostignemo to utopističko stanje harmonije. Istovremeno uviđamo da su naši prodori ka tom apsurdu zapravo jedine vrednosti naših života – pomeranja izvan sigurnih zona i upoznavanje nekog sasvim novog prostora sopstvenog uma.”

Poznavaoci Donkovljevog slikarstva prepoznaće još dve značajne specifičnosti i novine u odnosu na njegova dela iz poslednje dve decenije. Prva je umetnikovo udaljavanje od prepoznatljivih sivih neutralnih tonova i povratak bogatijoj bojenoj skali, pre svega nijansama u plavom i crvenom spekturu.

Druga novina prisutna je tek na pojedinim radovima i odnosi se na promene u procesu stvaranja slike čija je posledica prelazak sa robusne i sirove materijalnosti dela na lazurne i prozirne nanose pigmenta koji ne menjaju fizičku strukturu podloge.

Obe karakteristike nagoveštavaju moguće promene u budućem Donkovljevom stvaralaštvu.

Foto: Galerija RIMA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari