Premijerom filma "Downsizing" Aleksandra Pejna večeras počinje 74. Mostra 1Foto: EPA/ ANDREA MEROLA

Filmski festival u Veneciji počinje večeras projekcijom filma „Downsizing“ slavnog reditelja Aleksandra Pejna.

Autor filmova „Nebraska“ i „Sve o Šmitu“ tako će sa svojim novim ostvarenjem postati prvi favorit u trci za nagradu Oskar, budući da je poslednjih godina ova manifestacija postala glavna platforma za lansiranje filmova koji se kasnije nalaze u izboru članova Američke akademije. Slično se dogodilo prošle godine kada je nakon prvog prikazivanja u Veneciji film „La La Lend“ već bio viđen kao najbolji film godine, što se zaista i dogodilo, ali samo na par minuta, budući da se nakon zbrke sa kovertama ispostavilo da je pravi pobednik „Mesečina“. Ipak, ovaj mjuzikl je osvojio najviše nagrada Oskar na ovogodišnjoj ceremoniji, zbog čega se i dalje smatra da je Venecija najbolje mesto za početak promotivne kampanje. Treba pomenuti i da su godinama pre toga filmovi iz Venecije osvajali nagrade Američke akademije, poput ostvarenja „Pod lupom“ ili „Gravitacije“.

Ali pre nego što dočekamo januar, kad će zaista i biti poznato koji od filmova su po ukusu članova Akademije, ostvarenje Aleksandra Pejna, koje govori o čoveku koji odlučuje da se smanji, u trci je za nagradu Zlatni lav. Glavnu ulogu igra Met Dejmon, a ovaj glumac se pojavljuje i u još jednom ostvarenju iz takmičarskog programa – trileru „Suburbicon“ koji je prema scenariju braće Koen režirao Džordž Kluni. Pored Dejmona, u filmu smeštenom u 1950-e godine igraju i Džoš Brolin, Džulijan Mur i Oskar Ajzak. U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i novi film Darena Aronofskog „Majka“ sa Dženifer Lorens, Mišel Fajfer, Havijer Bardemom… Ovaj psihološki triler već je privukao veliku pažnju svojim čudnim posterom i još čudnijim trejlerom. Tu je i „Shape of Water“ koji je režirao meksički autor Giljermo del Toro. Majstor naučne fantastike priču filma smestio je u doba Hladnog rata.

Pored ovih velikih imena, svetske premijere imaće i novi filmovi reditelja nezavisne produkcije. Tako će na Lidu svoja nova ostvarenja predstaviti britanski reditelj i autor filma „45 godina“ Endru Haj, dobitnik Zlatne palme u Kanu za film „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatif Kešiš i Japanac Hirokazu Koreda („Posle oluje“, „Kakav otac, takav sin“). U takmičarskom programu je još 14 naslova, a ko će dobiti Zlatnog ili Srebrnog lava i Kup volpi za glumu odlučivaće žiri kojim će predsedavati američka glumica Anet Bening, dok su članovi: reditelji Edgar Rajt (SAD), Majkl Franko (Meksiko), Ildiko Enjedi (Mađarska) i Jonfan (Tajvan), glumice Rebeka Hol (Velika Britanija), Jasmina Trinnka (Italija) i Ana Muglais (Francuska) i filmski kritičar Dejvid Straton (Velika Britanija).

Van konkurencije na Venecijanskom festivalu biće premijerno prikazan novi film Stivena Frirsa „Viktorija i Abdul“ u kome DŽudi Denč igra kraljicu Viktoriju, dve decenije nakon što je slavnu vladarku glumila u filmu „Gospođa Braun“. Tu je i „Loving Pablo“ o Pablu Eskobaru u kome kralja kokaina igra Havijer Bardem. Zanimljivo je da će se na programu naći i dokumentarac Vilijama Fridkina, reditelja „Isterivača đavola“, o pravim isterivačima. Film nosi naziv „The Davil and the Father Amorth“. I Venecija se priklonila aktuelnom trendu prikazivanja TV serija na velikom platnu, pa će se tako, nakon „Mladog pape“ Paola Sorentina koji je prikazan prošle godine, ovaj put pred bioskopskom publikom naći dva nova Netfliksova projekta – adaptacija italijanskog političkog trilera „Subura“ i dokudrama Erola Morisa „Wormwood“ sa Piterom Sarsgardom u glavnoj ulozi.

U selekciji Horizonti naći će se čak 33 naslova, a ove godine nažalost među njima neće biti nijedan film iz Srbije i regiona. Venecija od ove jeseni postaje prvi veliki festival koji će imati takmičarski program posvećen virtuelnoj stvarnosti. U konkurenciji za nagrade su 22 naslova, a ko će pobediti odlučiće Džon Landis. Inače, na Lidu će biti prikazana i 3D verzija Landisovog muzičkog spota za pesmu „Triler“ Majkla Džeksona.

Na Venecijanskom festivalu svetsku premijeru imaće i film „Our Souls at Night“ sa Robertom Redfordom i Džejn Fondom u glavnim ulogama. Biće to prvi put da ovaj glumački par sarađuje od 1979. i naslova „Električni jahač“. Njima će tom prilikom biće uručena priznanja Zlatni lav za životno delo. Venecijanski filmski festival traje do 9. septembra.

Pet decenija nagrade Kup volpi za Ljubišu Samardžića

Sa ovogodišnjim izdanjem Venecijanskog filmskog festivala navršava se tačno 50 godina od kako je na ovoj manifestaciji prikazan film „Jutro“ Puriše Đorđevića. Treći film iz Đorđevićevog ciklusa o Drugom svetskom ratu i prvim godinama mira (ostali su „Podne“, „Devojka“ i „San“) bio je u glavnom takmičarskom programu zajedno sa nekim od najvažnijih ostvarenja u istoriji svetske kinematografije poput „Kineskinje“ Žan-Lika Godara, „Lepotice dana“ Luisa Bunjuela i „Kralja Edipa“ Pjera Paola Pazolinija. Ali ne samo to, na listi nagrađenih te godine se našao i Ljubiša Samardžić, koji igra glavnu ulogu u ovom filmu. On je dobio najvažniju glumačku nagradu Kup volpi.

Inače, ove godine se navršava i pet decenija od kada je ostvarenje Živojina Pavlovića „Buđenje pacova“ nagrađeno u Berlinu (Srebrni medved za najbolju režiju) i otkada su „Skupljači perja“ Aleksandra Petrovića poneli priznanje u Kanu (Gran pri).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari