Bendžamin SefanijaFoto: Fabio De Paola / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanski pisac i pesnik Bendžamin Sefanija preminuo je jutros u 65. godini.

Vest o smrti književnika objavljena je na zvaničnom instagram nalogu pisca i pesnika, u kojoj se precizira da je Bendžaminu Sefaniji pre osam nedelja dijagnostikovan tumor na mozgu, kao i da je supruga britanskog umetnika sve vreme bila kraj njega, do kobnog trena, prenosi Nova rs.

– Bendžamin je bio pravi pionir i inovator koji je dao svetu toliko toga. U neverovatnoj karijeri, tokom koje je iznedrio ogromnu količinu pesama, proze, muzike, televizije i radija, Benžamin nam ostavlja radosno i fantastično nasleđe – navodi se u objavi, preneo je Skaj njuz.
Mnogi će ga pamtiti i po ulozi Jeremije Isusa u popularnoj britanskoj seriji „Peaky Blinders“, u kojoj je igrao od 2013. do 2022. godine.

Rođen u Birmingemu,preselio se u London kada su mu bile 22 godine.

Tad je objavio i prvu knjigu „Pen Rhythm“. Opus, koji je ostavio iza sebe, bio je pod velikim uticajem Jamajke.

Upravo je on „krivac“ što je dab poezija ušla u domove Britanaca.

Napisao je pet romana, kao i poeziju za decu. A kad je 1994. godine objavio prvu knjigu koju je namenio mlađanim čitaocima „Talking Turkeys“ doživeo je ogroman uspeh.

Kada je 2003. godine saopšteno da je laureat prestižnog priznanja koje dodeljuje britanska monarhija, Orden reda britanske imperije – OBE, odbio ga je.

– Nikako gospodin Bler, nikako gospođa kraljice. Ja sam duboko protiv carstva – objasnio je, navevši da je preklinjao tadašnjeg premijera Tonija Blera da se sastane sa njim kako bi razgovarali o zločinima u Velikoj Britaniji  a i kraljici Elizabeti Drugoj poručio da prestane da „priča o imperiji“ i da joj je bolje da ćuti.

Obrazložio je to rečima da čim mu neko pomene imperiju, odmah se seti hiljade godina ropstva, brutalnosti, i zlostavljanja njegovih predaka…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari