Preminuo Dobrica Erić 1Foto: YouTube/Časopis Vitez

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 83. godini života, javlja RTS.

Dobrica Erić rođen je 1936. u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležava življenje na šumadijskom i srpskom prostoru.

Bio je lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu. Pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, sarađivao u brojnim listovima i časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine a do smrti više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica…

Napisao je i tekst za jednu od najpoznatijih narodnih pesama „Devojka iz grada“, koju je otpevao Miroslav Ilić. Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova Nagrada.

Vukosavljević: Dobrica Erić pesnik zavičajnih šumadijskih predela

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti književnika Dobrice Erića u kojem navodi da će se reči Erića pamtiti kao „izrasle iz naše rodne i rođene zemlje“.

„Dobrica Erić je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu“, naveo je Vukosavljević u telegramu.

„Plenio je i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji“, naglasio je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari