Preminuo glumac Vlasta Velisavljević 1Foto: Miroslav Dragojević

Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je 95. godini života od posledica korona virusa, zbog kojeg je bio hospitalizovan pre nekoliko dana.

Vlastimir Vlasta Velisavljević je rođen 1926. godine u prestonici Kraljevine Jugoslavije.

Glumom je počeo da se bavi sa 14. Ostvario je oko 350 uloga na filmu pozorištu i televiziji. Tri puta se ženio.

Kada je imao samo 17 godina, tokom Drugog svetskog rata, bio je u koncentracionom logoru Dortmund Herde u Nemačkoj, a potom je od 1950. godine tri godine proveo najpre u zatvoru na Banjicu pa na Golom otoku zbog druženja sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom JNA i načelnikom katedre na Višoj vojnoj akademiji koji je bio staljinista.

Bio je deo stalne postave kultne predstave „Buba u uhu“ koja se igra četiri decenije u njegovom matičnom teatru. Prvi put je zaigrao u pozorištu „Roda“ Gite Predić, Nušićeve ćerke, a glumački zanat pekao je kod, kako je govorio, „vrhunskog juvelira“ Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca – Pepi Laković, Olivera (Marković), Olgica Stanisavljević, Đuza (Stojiljković), Deba (Popović), Mika Vitorović.

Preminuo glumac Vlasta Velisavljević 2

„Nažalost, ostao sam sam iz te klase“, izjavio je pre nekoliko godina Velisavljević.

Glumio je u velikom broju predstava u JDP, BDP, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru, među kojima su „Hamlet“, „Uobraženi bolesnik“, „Sumnjivo lice“, „Ne šetaj se gola“, „Hitler i Hitler“, “Gospođa ministarka”, “Kad su cvetale tikve”…

Među filmskim I serijskim ostvarenjima u svojoj karijeri takođe ima veliki broj uloga. Neki od naslova su “Orlovi rano lete”, “Na slovo na slovo”, “Diplomci”, “Majstori”, “Kamiondžije”, “Pozorište u kući”, “Grlom u jagode”, “Tesna koža”, “Braća po materi”, “Bolji život”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”, “Pljačka Trećeg rajha”, “Ivkova slava”, “Naša mala klinika”, “Ulica lipa”, “Montevideo bog te video”, “Vojna akademija”…

Pre tri godine dobio je priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

“Ja sam navikao da rintam i onda mi to ne pada teško . Glupo je da kažem da je to rekreacija jer se zamorim ali je pitanje da li bih mogao da živim bez tih mojih predstava i, naravno, mog ribolova”, rekao je pre pet godina za naš list.

U poslednjem intervjuu za Danas iz aprila prošle godine, na pitanje kako provodi vreme u karantinu rekao je: “Pa, nisam provodio, šta sam provodio, gubio sam vreme. Šta da radim. Izgubljeno vreme, nešto ste hteli, nešto ste mogli ali niste, izgubili ste to i dobili ovo što sad imamo”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Preminuo glumac Vlasta Velisavljević”

    • Hvala Branislave – covek je umro od vakcine a novinari lazu i verglaju da je umro od posledica korone. Da se nije vakcinisao mogao je jos da pozivi. Slav mu

  1. Ode dobri naš čika Vlasta, nasmejani dobri duh Jugoslovenskog dramskog.
    Neka mu je laka zemlja.
    Srećna je zemlja koja ga je imala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.