Preminuo glumac Žarko Potočnjak 1 foto print screen youtube

Hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je danas u 76. godini, saopštio je Hrvatski audiovizuelni centar.

Rođen 3. februara 1946. godine u Pakracu, Potočnjak je srednju školu završio u Zagrebu, a nakon toga je upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Za vreme studija, dobio je prvu ulogu u televizijskom filmu “Prikupljanje hrabrosti” Eduarda Galića (1966).

Odustavši od brodogradnje, Potočnjak je upisao Akademiju dramske umetnosti u Zagrebu, koju je završio 1972. godine.

Prvu ulogu u pozorištu imao je u Kazalištu Komedija u Zagrebu, a nakon toga je 18 godina bio glumac u teatru Gavella.

Na poziv Georgija Para, prešao je u zagrebački HNK 1994. godine.

Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, koja je kasnije preimenovana u Histrione.

Potočnjak je glumio i u mnogim filmovima, kao što su “Izbavitelj” (1976), “Živi bili pa videli” (1979), “Večernja zvona” (1986), “Glembajevi” (1988), “Leto za sećanje” (1990), “Vukovar se vraća kući” (1994), “Novogodišnja pljačka” (1997) i “Srce nije u modi” (2000) godine.

Jednu od većih uloga ostvario je u filmu i seriji “Duga mračna noć” iz 2004. godine, a zatim je ostvario i uloge u naslovima “Libertas” (2006), “Trešeta” (2006) i “Pevajte nešto ljubavno” (2007).

Potočnjak je glumio u tridesetak TV serija, među kojima su “Lažeš, Melita”, “Inspektor Vinko”, “Bitange i princeze”, “Nad Lipom 35”, “Počivali u miru”, “Najbolje godine” i “Crno-beli svet”.

Dobitnik je brojnih nagrada za životno delo, kao i drugih vrednih priznanja, poput Nagrade hrvatskog glumišta, “Marula”, “Zlatnog osmeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, nagrada na Susretima hrvatskih kazališta i na Danima komedije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari