Kenet VajtFoto: Esby / CC BY 2.5 / Wikimedia Commons

 

Pesnik, esejista, putopisac, filozof Kenet Vajt preminuo je u 87. godini, saopštili su njegovi prijatelji iz izdavačke kuće Geopoetika, prenosi Nova.rs.

Tvorac je pojma “geopoetika”, profesor na pariskoj Sorboni, dobitnik najvećih francuskih nagrada. Studirao je francuski, nemački i filozofiju na univerzitetima u Glazgovu, Minhenu i u Parizu, gde je i doktorirao.

Kruna njegovog bavljenja geopoetikom bila je osnivanje Međunarodnog instituta za geopoetiku u Trebordenu (Francuska) 1989. godine. Ovo duhovno udruženje okupljalo je poznate svetske autore iz raznorodnih disciplina: publiciste, geografe, arheologe, pisce, sociologe, slikare, biologe i filozofe koji su svoje radove na temu geopoetike objavljivali u godišnjaku “Sveske geopoetike”. Uz to su se organizovali seminari, kolokvijumi i izložbe.

Geopoetika nije škola ni pesnički manifest, već novo kulturno polje, novi vid doživljavanja sveta, čoveka i umetničkog stvaranja. Ona iznalazi u književnosti zaboravljenu moć čitanja sveta, daje primarni značaj odnosu čoveka-stvaraoca i planete zemlje na kojoj živi, osvetljava spoj geografije, prostora u kosmičkom značenju te reči i poetike kao univerzalne svesti u toj kosmičnosti.

Beogradska Geopoetika povezana je sa Međunarodnim institutom za geopoetiku samo u shvatanjusavremene kulture i u tom smislu je potpuno samostalna. Knjiga “Nomadski duh” Keneta Vajta, jedan je od prvih naslova objavljenih u Geopoetici, 1994. godine, odmah nakon osnivanja.

Izdavačka kuća Geopoetika objavila je do sada sedam knjiga Keneta Vajta: pored pomenutog “Nomadskog duha”, još i “Visoravan albatrosa” (1997), “Pisma iz Srbije i Crne Gore” (1998), “Divlji labudovi” (2002), “Plavi put” (2004), “Kuća plime i oseke” (2008), “Gvidova mapa” (2012).

Kenet Vajt je, posredstvom izdavačke kuće Geopoetika, nekoliko puta bio drag gost Beograda.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari