Ričard RaundtriFoto: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Shaf / Christophel Collection / Profimedia

Američki glumac Ričard Raundtri preminuo je u 82. godini od raka pankreasa.

Ričard Raundtri je preminuo juče u svom domu u Los Anđelesu, nakon kratke borbe s rakom pankreasa, kazao je njegov manadžer Petrik Mekini za Holivud riporter, prenosi Nova.rs.

Glumac je bio najpoznatiji po ulozi privatnog detektiva Džona Šafta u serijalu filmova „Šaft“ iz sedamdesetih godina prošlog veka.

– Ričardov rad i karijera bili su prekretnica za prodor Afroamerikanca u svet filma. Zahvaljujući njemu počeli su da dobijaju glavne uloge u filmovima – ocenio je Mekini.

Raundtri je rođen 9. jula 1942. godine u Nju Rošelu, u državi Njujork. Glumačku karijeru počeo je šezdesetih godina, podseća BBC.

Već sa 29 godina postao je glumačka zvezda, kad je prvi put zaigrao detektiva Šafta u istoimenoj filmskoj franšizi.

Upravo je ovaj serijal bio prekretnica za ono što će kasnije biti nazvano „crnim talasom akcionih“ filmova, u čijem su fokusu bili afroamerički likovi kao heroji velikog platna.

 

Mlađi kolega Semjuel L. Džekson, kad je igrao u modernoj verziji „Šafta“ 2000. godine, opisao je Raundtrija kao „uzora, najboljeg od svih“, a na vest o smrti napisao je na Instagramu:

– Odlazak ostavlja duboku prazninu, ne samo u mom srcu, već verujem u srcima mnogih…

Ričard Raundtri imao je bogatu karijeru

Igrao je Raundtri i u mnogim drugim filmovima i TV serijama, među kojima je i drama o ropstvu – „Koreni“ iz 1977. Igrao je i u „Princu s Bel era“, kao i „Očajnim domaćicama“.

Glumcu je prvi put dijagnostikovan rak 1993. godine, ali nakon operacije sve je bilo u redu do skoro. Iza sebe je ostavio četiri ćerke i sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari